Om VNC-servere

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

RFB-protokollen

Protokollen (Remote Frame Buffer) (RFB) er designet til netop denne slags fjern grafisk grænseflade. Det interagerer direkte med rammebufferudgangen på en computers grafikhardware, hvilket gør den universelt kompatibel. Selvom selve protokollen er relativt grundlæggende, er den blevet udvidet mange gange, især af udviklere, der arbejder med VNC-software. Fælles udvidelser tillader filoverførsler og forskellige former for kompression. En moderne RFB-forbindelse omfatter forhandling om hvilke udvidelser der er tilgængelige, før overførsel af data.

Sådan fungerer VNC

For at tillade fjernadgang skal en computer have en VNC-server installeret og kørende. kører Mac OSX Tiger eller senere har en VNC-server installeret som standard, kaldet Apple Remote Desktop. En konfigureret VNC-server lytter til netværksforbindelser fra VNC-klienter eller i nogle tilfælde webbrowsere. Når en klient tilsluttes, præsenteres de med en windowed visning af fjerncomputeren. Tastatur og mus-indgang overføres direkte til VNC-serveren, og skærmopdateringer sendes tilbage til klienten.

Historie

Oprindelsen al VNC-program blev designet af Olivetti og Oracle Labs, der ejes af Oracle Corporation og Olivetti. I 1999 købte AT u0026 T laboratoriet, der afsluttede finansiering til udvikling i 2002. Flere af de oprindelige udviklere fortsatte arbejdet med open source VNC-projektet i deres egen tid under navnet RealVNC. Siden da har mange andre udviklere forkedet den originale VNC, der skaber mange brugerdefinerede versioner med forskellige specialer.

Brug og fordele

Fjernbetjeningen af ​​et grafisk skrivebord er nyttigt i en række situationer. Mange virksomheder bruger VNC til telekommunikations- eller rejsearbejdere. Andre bruger det til fjern reparationer. Det bruges endda i nogle hjemmeautomatisering og personlige underholdningscentre som fjernbetjening. Afhængigt af de anvendte udvidelser kan den være let nok til at fungere på en mobiltelefon eller robust nok til at være en komplet desktop udskiftning.

Sikkerhed

VPN er ikke en særlig sikker fjernbetjening på skrivebordet. Nogle VNC-klienter som RealVNC tilbyder et open source-krypterings plugin, men da det ikke er en del af protokollen, reducerer denne funktion kompatibiliteten med andre VNC-servere og klienter. Brugere på UNIX-baserede systemer tunneler ofte VNC via en SSH-forbindelse, men det er sværere at implementere til Windows-systemer. Virtual Network Computing er en brug af RFB-netværksprotokollen, der tillader fjernadgang til den grafiske brugergrænseflade på en computer. Mus og tastaturkommandoer overføres fra en computer til den anden, og opdateringer fra skærmen sendes tilbage. VNC er platform uafhængig: en Mac kan styre et system, der kører Windows, eller omvendt. VNC-klienter har endda skrevet til mobile platforme som f.eks. IPhone.