Sådan ændres tilladelse til filer

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Dobbeltklik på ikonet 'Denne computer' i XP og ikonet 'Computer' i Vista. Dette åbner et nyt vindue, der viser computerens harddiske og flytbare diskdrev.

2.

Dobbeltklik på din primære harddisk, typisk mærket som 'C' drive. Gennemse drevets mapper, indtil du finder den fil, du vil dele.

3.

Højreklik på filen, og vælg 'Egenskaber'. Dette åbner et nyt vindue.

4.

Klik på 'Sikkerhedsfanebladet', der ligger øverst i vinduet 'Egenskaber'.

5 .

Klik for at vælge den bruger eller det netværk, du vil dele mappen med, fra listen i feltet 'Navn'.

6.

Klik På niveauet af deling, du vil tillade under overskriften 'Tilladelser'. Blandt de mange forskellige tilladelser, der er til rådighed, er et af de mest anvendte delingsniveauer 'Fuld kontrol', hvilket betyder, at den valgte bruger har fuldstændig læse- og skriveadgang til filen. Et andet fælles delingsniveau er 'Read-Only', hvilket betyder at brugeren kan se filen, men han kan ikke foretage nogen ændringer i filen.

Ifølge Microsoft kan du 'med Windows XP dele filer og dokumenter med andre brugere på din computer og med andre brugere på et netværk', og det samme gælder for Microsoft Windows Vista. Desværre ved mange brugere ikke hvordan man bruger disse XP og Vista-funktioner, og disse brugere skal ty til at gemme filer på flere steder for flere brugere. Heldigvis er processen for at dele en enkelt fil med flere brugere ikke særlig svært, hvis du følger nogle få grundlæggende trin. Ved at ændre fil 'tilladelser' kan du udnytte denne XP og Vista-funktion og kontrollere, hvem der kan se eller ændre dine filer.