Hvad er et Cat5-kabel?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Hvorfor Twists?

Et elektrisk signal, der kører i en enkelt retning, bruger nogle af dens energi til at skabe et magnetfelt. Gennem denne tab-of-energy-effekt mister andre ledninger omkring det signalstyrke. Ved at dreje trådene et bestemt antal omdrejninger pr. Tommer kan effekten modvirkes, og signalet bevæger sig længere og tydeligere. Maksimumsgrænsen for en enkelt kørsel af Cat5-kabel er 100 meter eller 328 fod.

Typer af indvendig ledning

To grundlæggende typer af ledninger anvendes inden for Cat5-kablet. Først er solid kobbertråd. Dette skaber en ledning, som kan bære mere stress og kan bruges til faste ledningskonfigurationer som flerrumsbygninger. Den anden er strandet kobbertråd. Dette gør et kabel, der er mere fleksibelt og kan bøjes og genbøjes i konfigurationer, hvor der kan være brug for en midlertidig patch.

Konfiguration

De indvendige ledninger er farvekodede, så de kan spores fra den ene ende til De andre og rigtige ender kan monteres. Teknikere henviser normalt til dem numerisk som ledninger en til otte. De to første ledninger er transmissionsledningerne, der bærer informationer væk fra computeren. Tråd 3 og 6 bruges til at modtage og bringe data ind i computeren.

Ender

Ender er placeret på Cat5-kablet med et krympeværktøj på samme måde som en almindelig telefonlinje. Tilslutningsenden, der anvendes i processen kaldes en RJ45-forbindelse. Fysisk ser det ud som om en større version af RJ11, som du ser på en telefonstikforbindelse.

Ubrugte ledninger

Du har måske bemærket ovenfor, at fire af ledningerne ikke bruges. De tjener andre specielle formål. De fire / fem par bruges ofte til at bære standard telefon til brugerens skrivebord.De syv / otte par bruges almindeligt, når der er behov for at levere strøm eksternt til en netværksenhed i en teknologi kaldet Power Over Ethernet (POE) .

Cat5e

Cat5-kabel (Cat5e) bruger alle otte par i Cat5 til at transmittere data med hurtigere hastigheder. Cat5e kan transmittere data ved hastigheder op til en gigabit, hvilket er det samme som tusind megabiter. Cat5e kommer i samme faste eller strengede muligheder som Cat5 og er bagudkompatibel. Et kategori 5 (Cat5) kabel er en fælles komponent i moderne netværksinfrastruktur. Dette navn kom fra Electronic Industries Association og Telecommunications Industry Association (EIA / TIA). Dette er den femte generation af snoet parkabler i brug. Den indeholder otte ledninger snoet i fire par med et foruddefineret antal vendinger pr. Tomme.