Hvad er et netværkskortkabel?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Programmer

Netværks patchkabler betragtes som et Ethernet-kabel, og udtrykket 'Ethernet-patchkabel' erstattes ofte. Mens disse kabler rutinemæssigt bruges til at forbinde Ethernet-enheder, bruges de også i mange forskellige telekommunikationsapplikationer. Hæveautomater er en af ​​de mere almindeligt anvendte højhastighedsteknologier, der anvender netværkskortkabler.

Kategorier

De mest almindelige typer netværkskabler på dagens marked er Cat5 og Cat5e. Den største forskel mellem de to er den længde, som kablet kan fremstilles pålideligt til, og reduktionen af ​​afslutningen af ​​overskridelsen.
I de sidste mange år er der opstået en Cat6-kategori, selv om en ratificeret standard endnu ikke er blevet annonceret på tidspunktet for denne artikels skrivning. Cat6 er klassificeret til 550 meter, mens Cat6e er klassificeret til 1.000 meter, men dette er leverandørspecificeret, i modsætning til en universelt accepteret standard.

Afskærmet versus Ubeskyttet

I de fleste tilfælde vil netværkskortskabler blive leveret som UTP (ubeskyttet snoet par), medmindre andet er angivet. Denne beskyttelse, når den er inkluderet, hjælper med at skære ned på udenfor EMI (elektromagnetisk interferens), som kan påvirke data-gennemstrømning.

Strandede versus Solid

Netværks patchkabler kan bestilles som enten strandet (hver af de otte interne ledninger består af flere mindre gauge ledninger) eller fast (en solid ledning er kernen i hver af de otte individuelle ledninger, der udgør de snoet par). Fordelene ved strandede kabler er, at de er mere fleksible, hvilket er kritisk for ledninger, der kræver bøjning, sådan som det sker, når kablet trækkes gennem vægge og lofter. Selvom strenget kabel tjener et formål, har det en reduceret afstandsklasse.
Fast kabling giver længere afstande, men er mindre tilbøjelige til at tolerere meget alvorlig håndtering under installationen.

Cross-over-kabler

Kryds -overkabler er en variation af de udtag, der bruges, når du laver et netværkskortkabel. I denne specialkonfiguration krydses ben 1 og 2 samt 3 og 6 internt. Denne type kabel bruges primært til at forbinde to pc'er sammen, eller hvad der er kendt som cascading hubs (eller switches), og det er i vid udstrækning blevet forældet af de nyere enheder, der kan fornemme hvilken form for tilslutning der er brug for og justere i overensstemmelse hermed. Den mest almindelige definition af et netværkskortkabel er et kabel med otte ledninger, der består af fire par snoet ledninger afsluttet med RJ45-stik i begge ender. Der er også et fiber patch kabel, der bruger fiberoptisk materiale med fiberoptiske stik i begge ender. Begge disse patchkabeltyper bruges til at forbinde to netværksenheder sammen, med det formål at sende data mellem dem. Typisk er netværkskortkablerne omfattet af Cat5- eller Cat5e-kabelstandarderne, idet den nyere Cat6-standard (endnu ikke formelt defineret) nu fremstilles og sælges til de højere Gigabit-netværk.