Hvad er optiske lagringsenheder?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Sådan fungerer de

Et optisk lagringsdrev, der kan skrive data til en disk, bruger en laserstråle til at brænde gruber (eller bump) i et specielt materiale. Denne datastrøm er placeret i en spiralbane, som findes på en vinyloptagelse, men i dette tilfælde begynder dataene ved det innerste spor og virker vej ud mod kanten af ​​disken. I industrielle masseproducerede diske, såsom dem, der distribuerer musik eller film, placeres dataene på disken af ​​en stempler. Data hentes af en laserstråle, der afspejler disken, og detekterer gruberne. Optiske drev kommer i forskellige hastigheder og spinder mellem 200 og 4.000 omdrejninger.

CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, Blu-ray

CD-R (eller cd-rom) er en read-only-memory optisk disk, der kun kan skrives til en gang. CD-RW (eller 'genskrivbar') kan skrives til mange gange, ligner et VHS videobånd. Den samme betegnelse bruges til skrivebeskyttede dvd'er (DVD-R eller DVD-ROM) og genskrivbare DVD'er (DVD-RW). Den næste generation af optiske diske indeholder et format kendt som Blu-ray-diske, som kan gemme flere oplysninger i samme fysiske rum. Disse er nyttige til opbevaring af sådant indhold som High Definition-film.

Lagerkapacitet

Standardlagringskapaciteten for cd'er er ca. 700 MB (megabyte). For at sætte det i perspektiv er der nok plads til at gemme over 300.000 sider med tekst eller omkring 80 minutters musik. En film i fuld længde kan gemmes på en dvd, som indeholder ca. 4,7 GB (gigabyte) hukommelse. på optiske diske vurderes konservativt at være levedygtige i fem til ti år, så disker, der lagrer værdifulde data, bør kontrolleres lejlighedsvis og friske kopier laves efter flere år. Opbevar dem opret i 'juvel' -sager og opbevar dem i et tørt rum temperaturmiljø.

Applikationer

Optiske diske bruges til at lagre lyd-, video- og computerdata (som kan være information eller computerprogrammer). Musik-cd'er er nu det valgmedium til distribution af musikalbum. CD-afspillere er findes i hjemmesystemer, bilradio systemer og pc'er. På samme måde er dvd'er blevet standard til filmdistribution, der indeholder både lyd og video, som har erstattet det populære VHS videobåndsmedium. Videospilkonsoller bruger også optiske diske til spilsoftware. Både CD og dvd-drev er tilgængelige i computere, der både kan læse og skrive oplysninger. DVD'er er især nyttige til arkivering af computerdata på grund af deres relativt store lagerkapacitet. For at lave rutinemæssige sikkerhedskopier taber de imidlertid popularitet til andre lagerenheder, der har meget hurtigere dataoverførselshastigheder, herunder USB-flashdrev og eksterne harddiske.

Optiske medier kan udsættes for skade

I modsætning til harddiske, som er i en forseglet enhed og disketter, der er i et beskyttende hus, har optiske diske ingen beskyttelse, når de er fjernet fra deres opbevaringsboks. På samme måde som vinylplader er optiske diske sårbare mod ridser, snavs, brud og fingeraftryk, selvom fingeraftryk sædvanligvis kan fjernes ved at tørre med en blød, fugtig klud. Rør ikke overfladen af ​​optiske diske, og hold dem ved yderkanterne og hullet i midten, som du ville have vinyloptegnelser. I modsætning til optegnelser er der ikke noget slid fra gentagen afspilning af optiske diske. En optisk lagringsenhed er en elektro-mekanisk enhed, der kan gemme og hente (skrive og læse) information på et specielt diskmedium ved hjælp af et laserlys. Optiske drev er designet til at arbejde med flere typer medier: cd'er ('compact disc'), dvd'er (digital alsidig disk 'eller' digital video disk ') og Blu-ray discs.