Hvad skal du oprette et netværk?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Software

Sørg for, at alle computere har et netværksaktiveret operativsystem. Alle moderne operativsystemer har en form for netværksfunktion, og de fleste er ret automatiske, men hvis du har et ældre system, der kører Windows 95 eller tidligere eller Mac OS 7 eller tidligere, bør du tænke på at opgradere softwaren, før du starter.

Router

Hjertet i dit netværk bliver din router. Oftest vil routeren forbinde til internettet og give dig adgang til internettet samt forbinde dine computere og printere. Routere kan gøre dette enten trådløst eller med kabler, eller begge på samme tid. Hvis du vælger kabelindstillingen, skal hver komponent have et kompatibelt Ethernet-kort. Hvis du går med trådløs, skal hver komponent have en kompatibel trådløs adapter tilsluttet.

Kabel

Kabel giver en meget stabil måde at forbinde, der ikke påvirkes af udvendige påvirkninger som radiointerferens. Det har en praktisk grænse på 300 fod. Derefter er signalet for svagt til at kommunikere. Kategori 5 (Cat 5) eller Kategori 6 (Cat 6) er de mest anvendte typer netværkskabler.

Trådløs

Trådløs har en rækkevidde, der er afhængig af dens transmissionskraft og antennetype. Selvom det er en stor fordel at køre fysiske linjer, er det modtageligt for interferens fra andre radiokilder. Trådløse enheder kan køre på flere protokoller, herunder IEEE-standarder 802.11b, 802.11g eller 802.11n.

Opsætning

Når du har lavet en plan og samlet alle komponenterne, skal du skal implementere dine indstillinger på hver computer ved at indstille delingsindstillingerne, oprette et arbejdsgruppens navn og tildele de delte printere. Forbind og test hver komponent en ad gangen, der starter ved routeren. Hvis du bekræfter ét emne ad gangen, vil det gøre fejlfinding nogen problemer meget lettere. Et netværk kan være så simpelt som to computere med et kabel mellem dem, der deler data eller lige så komplekse som computere i alle rum i en bygning, der deler filer, printere og andre enheder. For at oprette et netværk skal der foretages en planlægning på forhånd. Du skal bestemme hvilket medium der skal bruges. Du kan have et kablet netværk, et trådløst netværk eller en hybrid, der har komponenter af begge. Du skal også bestemme, hvilken funktionalitet du vil dele; Du kan bare dele filer og adgang til computere, eller du kan tilføje andre enheder som printere og scannere til netværket.