Definition af proxyservere

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Simple Proxy

Når det er mest ligetil, fungerer en proxyserver som en form for pass-through-forbindelse. Den modtager en anmodning fra en klientcomputer til en internetressource, sender den anmodning til internetressourcerne og returnerer derefter svaret til klienten. Proxy-serveren er i stand til at administrere forbindelser til mange klientcomputere på én gang.

Reverse Proxy

En omvendt proxy styrer indhold til en gruppe internetservere. I stedet for at administrere udgående forbindelser styrer den indgående forbindelser, der er bestemt til nogen af ​​serverne. Dette kan være nyttigt for sikkerhed, belastningsbalancering eller server specialisering.
En virksomheds e-mail-tjeneste kan f.eks. have flere e-mail-konti, end det kan administreres af en enkelt server. Når en besked er sendt til et af deres konti, kan den sorteres efter en omvendt proxyserver og sendes til Den interne mail-server, der administrerer den adresserede konto.

Caching-proxy

En caching-proxyserver bruges ofte til at accelerere en langsom internetforbindelse. Denne form for proxy lagrer en kopi af alt hentet indhold og bruger den gemte kopi i stedet for at hente nyt indhold hver gang. Caching-proxys er meget almindelige og bruges ofte selv i hurtige forbindelsesmiljøer for at spare på båndbreddeomkostninger.

Content Filtering Proxy

En indholdsfiltreringsproxy giver kontrol over de tilgængelige ressourcer. mange skoler og biblioteker bruger denne form for proxy til at blokere pornografi eller andre modstridende websteder. Filtre kan fungere ved hjælp af en 'blacklist' af blokerede websteder, en 'hvidliste' af tilladte websteder eller mere komplekse indholdsanalysalgoritmer. Filtreringspersoner er ansat i en lang række miljøer, og selv i mange hjemssituationer for at forhindre uhensigtsmæssig brug af en internetforbindelse.

Andre proxyer

Da proxyserveren kan ændre indhold, der passerer, er der mange andre anvendelser. Webcafeer bruger proxyer til at administrere betaling for internetadgang. Borgere under undertrykkende regimer bruger 'anonymisering' proxyer for at sikre fri politisk tale. Nogle mennesker bruger endda 'omgåelse' proxyer til at omgå andre restriktive proxyer. Der er utallige anvendelser til denne meget generelle teknologi, og selv om den grundlæggende funktion i forbindelse med internetforbindelse stort set er overtaget af NAT, forbliver fuldmagter en stor del af internetstrukturen. En proxyserver fungerer som mellemmand mellem to netværk. Et netværk er typisk det offentlige internet, den anden er ofte en gruppe klientcomputere, der deler en enkelt internetforbindelse. I de sidste ti år er simpel internetdeling stort set blevet overtaget af enklere Network Address Translation (NAT) systemer. De primære resterende anvendelser af en proxyserver er at beskytte privatlivets fred for systemer bag serveren og for at fremskynde internetadgang via caching. Men da proxyen kan konfigureres ikke kun for at styre data, men for at ændre den undervejs, er der mange mulige anvendelser.