Sådan får du et DNS-navn

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Instruktioner

1.

Sørg for, at du har den nøjagtige IP-adresse. Brug din kopi og indsæt funktion for at undgå at transponere nogen tal.

2.

Åbn en terminal i Unix eller kommandoprompten i Windows. I Unix findes terminalen under 'Hjælpeprogrammer' i startmenuen. I Windows findes kommandoprompten under 'Tilbehør' i menuen Start.

3.

Skriv 'nslookup 69.147.76.15' (erstatter tallene med den kendte IP-adresse) .

Kommandoen returnerer oplysninger, der ligner:
nslookup 69.147.76.15
Server: 192.168.0.3
Adresse: 192.168. 0.3 # 53

Ikke-autoritativt svar:
15.76.147.69.in-addr.arpaname = f1.www.vip.re1.yahoo.com.

Ikke-autoritativt svar betyder simpelthen, at den navneserver du forespørger ikke har ansvaret for det pågældende domænenavn.
nslookup spørger det lokale domæne, før du spørger omverdenen. I dette tilfælde blev den lokale dns-server fundet på 192.168.0.3. Hvis den ikke findes i det lokale domæne, spørger den en ekstern navneserver for at få DNS-navnet og returnerer et ikke-autoritativt svar.

5.

Se, at dit DNS-navn er i navnet feltet. I eksemplet ovenfor er DNS-navnet f1.www.vip.re1.yahoo.com. Med andre ord tilhører IP-adressen Yahoo.com.

Tips og advarsler

  • Du kan også bruge kommandoen nslookup til at finde den tilknyttede IP-adresse med et DNS-navn.
  • Forsøg ikke at spore en hacker eller spammer, medmindre du er kvalificeret til at gøre det. Hvis du mener, at du har fundet noget, skal du sende IP-adressen (ikke DNS-navnet) til systemadministratoren, sikkerhedsadministratoren eller tjenesteudbyderen.
  • Der er tidspunkter, hvor du har en internetprotokol (IP) adresse og gerne vil vide det DNS-navn, der er knyttet til det. Du kan muligvis se et ukendt loginforsøg i dine logfiler eller en mistænkelig post i en e-mailoverskrift og ønsker at vide, hvor posten kommer fra. Kommandoen nslookup gør det nemt at finde disse oplysninger. Den er som standard installeret på både Windows og alle Unix-varianter.