Hvad er de forskellige typer fiberoptiske kabler?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Fremstillingsproces

Uanset hvilken type fiber, er den samlede proces til fremstilling af optiske fibre ens. To lag glas, eller plast i tilfælde af plastfiber, smeltes sammen. De to glasstykker trækkes ud i en lang fiber med en kerne og en ydre beklædning. Forskelle i brydningsindekserne af kernen og kappen er, hvad der tillader lys at rejse gennem kernen, mens de er indeholdt i kernen af ​​kappen. De tynde optiske fibre trækkes ned, afkøles og spoles til bundling og fremstilling af fiberoptiske kabler med flere strækninger.

Enfibers fiber

Enfasede fibre har en smalere kerne og giver mulighed for en datastrøm, eller mode, der skal overføres over meget lange afstande. Single mode fiber bærer langt mere båndbredde, men i en smalere spektralbredde end multi-mode fiber.

Multi-Mode Fiber

Multi-mode fiberstrenge bruger en meget tykkere kerne end single mode. Multi-mode fiber kan bære data kodet ved hjælp af flere lyskilder, hvilket gør det muligt for flere datastrømme at rejse over en enkelt optisk fiber. Ulempen ved multi-mode er transmissionsafstand og tilgængelig data båndbredde. Multi-mode transmission er god over kortere afstande og kan ikke understøtte højbåndbredden af ​​single-mode fibre.

Plastfiber

Plastisk optisk fiber (POF) bruges normalt ikke til dataoverførsel. Plastfiberoptiske kabler har ikke den optiske renhed, der kræves til pålidelig dataoverførsel. POF bruges normalt til dekorativ og æstetisk transmission af lys. Eksempler på dette er legetøj, hvor lyset overføres gennem fibrene, der skaber smukke farverige klumper af optiske fibre. En ekstra fordel ved POF over glasfiber i underholdnings- eller æstetiske situationer er holdbarhed og omkostninger. POF er meget billigere at fremstille end glasfiber og er ikke så skrøbelig.

Fiberoptisk kabelens fremtid

Nuværende forskning i fremtidens fiberoptiske kabelteknologier giver mulighed for tunbare kabler svarende til en radio. Data streams på en single mode fiber vil være i stand til at være indeholdt i et bestemt lys spektrum og vil være indstillelige ligner en nutidens radio. Fiberoptisk kabel og fiberoptisk dataoverførselsteknologi revolutionerede dataoverførsel i slutningen af ​​det 20. århundrede. Ved at kode data som lyspulser i stedet for pulser af elektricitet oversteg datatæthederne på fiberoptiske kabler langt deres kobbermodeller. Dataene sendes bogstaveligt talt ved lyshastighed over fiberoptiske kabler.