Hvad er en SOCKS Proxy Server?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

OSI-protokol

SOCKS-protokollen fungerer på OSI-modelens sessionlag (lag 5).

Filtrering

SOCKS-proxyfiltrering udføres normalt ved hjælp af IP-adresse, forbindelsesmetode og tidligere sessioner.

Versioner

De nuværende versioner af SOCKS er SOCKS 4-protokollen, SOCKS 4a-protokollen og SOCKS 5-protokollen. Hver nye version øger tilgængeligheden og tilføjer funktionalitet, men de ældre versioner er stadig i vid udstrækning.

Typer af SOCKS-proxyservere

De mest almindelige typer af SOCKS-proxyservere er caching, webproxy, indholdsfiltrering og omvendt proxyserver. Nogle typer proxyservere kan konfigureres til aflytning og omgåelse af begrænsninger, der er sat på dataadgang.

Fælles SOCKS-software

Software, der bruges til at konfigurere en SOCKS-proxyserver, omfatter SS5, WinSocks, OpenSSH, Dante, Sun Java System Web proxy, Free Cap og Freeproxy. En SOCKS-proxyserver er en serverbaseret computer eller applikation, der bruges til at overføre data mellem klientcomputere ved hjælp af et sæt filtreringsregler for forbedret sikkerhed. SOCKS er en forkortelse for 'sockets', som er forbindelsespunkter på internettet. SOCKS Internet-protokollen tjener til at holde klientmaskiner sikre og anonyme af sikkerhedsmæssige årsager og for at øge adgangen til rutinemæssigt adgang til data, især når de bruges i forbindelse med en firewall.