Hvem styrer domænenavne?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historie

Moderne internetprotokoller begyndte at blive udviklet i 1973 med udviklingen af ​​det første Transfer Control Program (TCP). IP-adresser blev først påkrævet på ARPAnet i 1983. Ved fødslen af ​​World Wide Web i begyndelsen af ​​1990'erne eksploderede antallet af servere, og et andet system end numerisk adgang blev nødvendigt. Domænenavne kort en tekstbaseret streng til en server, der er bosat ved en bestemt IP-adresse. Hvis du f.eks. Indtaster 'http://www.google.com' i en webbrowser, kortlægges informationsanmodningen til IP-adressen 74.125.67.100. Domænenavne viste sig at være populære, fordi de var nemme at huske.

Topniveau domæner

Topdomæneområder er den del af domænenavnet længst til højre. Topniveau domæner omfatter .com, .net og .biz. Nationale domænenavne som .uk for Det Forenede Kongerige. .ca for Canada og .tw for Taiwan er også domænenavne på topniveau. Top-level domæner er tildelt og kontrolleret af Internet Assigned Numbers Authority (IANA).

Second Level Domains

Domener på anden niveau er den del af domænet, der går forud for domænet på topniveau. For eksempel, 'yahoo' i yahoo. com eller 'google' i google.com. Andre niveau domæner styres og officielt tildeles af Internet Corporation for tildelte navne og numre (ICANN).

Underdomeiner

Underdomæner er delen af ​​domænet til højre for domænet på anden niveau - for eksempel 'mail' i mail.yahoo.com eller 'bloggen' i blog.example.com. Underdomæner er tildelt af en administrator på anden niveau.

Domæneregistratorer

Inden et domæne kan blive aktivt, skal det registreres og tilknyttes en bestemt IP-adresse. Domæneregistratorer registrerer domænenavne med ICANN og peger domænerne til den bestemte server, der vil blive åbnet, når en bruger indtaster domænenavnet i webbrowseren.

Konklusion

Overordnet kontrol af domænenavne er hos de internationale organisationer IANA og ICANN, men ved brug af domæneregistratorer er registrering og pegning af domæner blevet en nem, decentraliseret proces. Et domænenavn er navnet, der bruges af en virksomhed, organisation eller individ på World Wide Web (WWW). Domænenavne kan også bruges af en række andre internetbaserede tjenester, herunder e-mail- og filoverførselsprotokol (FTP) servere.