Hvordan virker en proxyserver?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Formål

Den grundlæggende ide om en proxyserver er at fungere som mellemmand mellem klientcomputeren og webserveren. Proxyserveren gør alt arbejdet med at oprette forbindelse til webserveren. Hovedårsagerne til at bruge en proxy er anonymitet, sikkerhed, hastighed og filtrering. Klientcomputeren er usynlig for webserveren; Dette beskytter den mod ondsindede angreb og holder også klientcomputeren anonym. En proxyserver kan fremskynde forbindelser via caching. Dette betyder, at proxyserverne beholder en kopi af filer, der er anmodet om, så de hurtigt kan sende dem, hvis de bliver bedt om det, hvilket forhindrer de muligvis langsommere downloadhastigheder på værtsserveren. Endelig kan proxyserveren bruges til at filtrere eller censurere informationen fra før den sendes til klienten. For eksempel kan en skole svarte listen websteder, der anses for upassende for studerende.

Tilslutning

Klientcomputeren er forbundet til proxyserveren via webbrowseren. Webbrowseren indstillinger omfatter forbindelsesindstillinger, der gør det muligt for en proxy at indstilles manuelt. For at gøre dette sættes netværksadressen til proxyserveren i de relevante felter. Fra det tidspunkt fremad, når brugeren indtaster en webadresse i browseren, vil den tale med proxyen snarere end direkte til webserveren. Denne proces er usynlig for den gennemsnitlige webbruger.

Filtrering

Når proxyserveren modtager en anmodning fra klientcomputeren, f.eks. En anmodning om en webside, kontrollerer den først, at den overgår filtreringskrav som f.eks. sortliste oprettet af netværksadministratoren. Forudsat at den gør det, forbinder den den pågældende server. Eventuelle ondsindede angreb fra webserveren bliver automatisk rettet til proxyserveren, som har stærke firewallbeskyttelse. Når proxy-serveren modtager websiden, vil den gemme en kopi i cachen, så hvis en klientcomputer anmoder om det igen inden for en kort periode, kan proxyen sende den cachelagrede version i stedet for at skulle downloade den igen. Forbindelser mellem en proxyserver og en klient i det samme fysiske LAN er normalt hurtigere end downloadhastigheder fra fjerne webservere, så caching sparer tid. Endelig sender proxyserveren websiden til klientcomputeren.