Hvad betyder fax over IP?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

IP Vs. Traditionel fax

Traditionelle faxmaskiner sender den digitale version af dokumentet over traditionelle telefonlinjer. Fax over IP konverterer data til Internet Protocol (IP) pakker og overfører dem via internettet.

Dedikerede maskiner

Dedikerede fax over IP-maskiner ser meget ud som en traditionel faxmaskine. Forskellen er, at fax over IP-maskiner forbinder til internettet, og traditionelle faxmaskiner forbinder til en telefonlinje.

Integrerede enheder

Der findes en række enheder, der integrerer scanner-, printer- og faxfunktionalitet. Nogle af disse enheder plugger ind på en computer til internetforbindelse. Andre enheder af denne type forbinder direkte til et netværk.

Softwarebaserede systemer

Der findes en række softwarebaserede fax over IP-maskiner. Dokumenter kan enten udskrives fra standard tekstbehandlere, regneark eller anden software. Printerdriveren konverterer et billede af dokumentet til faxformat og pakker derefter dataene i IP-pakker til transmission via internettet. For håndskrevne dokumenter kræves en scanner.

Fordele ved IP-baseret fax

Fax over IP giver en række fordele i forhold til traditionel fax. Der bruges ingen telefonlinjer, så der er ingen fjernbetjeninger. Fordi de bruger internettet, er der ikke behov for en separat telefonlinje. Faxmaskiner sender en kopi af et dokument, der synligt er det samme som originalen. Traditionelle faxmaskiner scanner et dokument, konverterer det til digitalt format og sender dokumentet til en modtagermaskine.