Hvordan fungerer trådløse netværk?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Trådløse netværk Brug en router

Hjertet i ethvert trådløst netværk er routeren. Ansvarlig for at acceptere og godkende nye computere på netværket, tildele unikke IP-adresser (Internet Protocol), passere trafik mellem tilsluttede maskiner og - blandt mange andre ting - der tjener som gateway til internettet eller andre computere, er routeren virkelig centrum af et trådløst netværk. I et trådløst netværk tjener routeren det ekstra formål at lette trådløse forbindelser fra klientcomputere. Med de fleste routere, selv hjemme routere, kan 253 samtidige forbindelser effektivt administreres (selvom routeren er i stand til at administrere 255 unikke IP-adresser, er to af disse sessioner forbeholdt router og netværkshåndteringstrafik).

Trådløs- Aktiverede computere Opret forbindelse til routeren

For at få adgang til det trådløse netværk skal trådløse computere (kendt som Wi-Fi-kompatible) have adgang til routeren ved hjælp af et standardiseret radiobølgesæt. Normalt opererer i 800 megahertz (800 MHz) eller 2,4 gigahertz (2,4 GHz), aktiverede computere tilsluttes netværket ved hjælp af en protokol udpeget i 1990'erne af Institut for Elektriske og Elektroniske Ingeniører (IEEE). Tildelt standardiseringsnummer 802.11, protokollen beskriver de præcise radiofrekvenser og anden teknisk information, der tillader routere og computere på et trådløst netværk at kommunikere.

Da teknologien er avanceret, er nye revisioner af 802.11-protokollen blevet udpeget med et bogstav i alfabetet efter protokollens navn. Den tidligste version af protokollen var 802.11a, og en efterfølgende version var 802.11b. Denne navngivningskonvention fortsatte gennem populære protokolversioner som 802.11g og 802.11n. Ved hjælp af denne protokol tilsluttes trådløse computere til routeren - ved hjælp af en adgangskode, hvis en er blevet tildelt - og bliver medlemmer af netværket.

Routeren muliggør netværkskommunikation

Når trådløse computere forbinder til routeren tildeler routeren automatisk en IP-adresse til computeren via en tildelingsrutine kendt som Dynamic Host Control Protocol (DHCP). I visse netværk kan en computeroperatør få lov til at tildele sin egen IP - kendt som en 'statisk IP' - når den tilsluttes. Ved hjælp af IP-adressen accepterer routeren datapakker, som sendes mellem computere og ruter dem til den relevante netværksklient. Hvis en netværkscomputer har adgang til internettet eller et andet fjernnetværk, noterer routeren computeren, der genererer den udgående trafik og ruter indgående svartrafik i overensstemmelse hermed.