Hvordan virker en netværksserver?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Funktioner

Gennem årene er computerbruget blevet mere og mere interaktiv, og teknologien har også været anvendt til at koordinere dem. Netværksservere er computere - eller softwareapplikationer - der koordinerer opgaverne for en gruppe computere. Denne gruppe består af klientcomputere, der er tildelt til forskellige sektorer af netværket af servercomputeren. Netværksopgaver kan omfatte printer-, email- og faxbrug, hvor hver enhed er tildelt et bestemt sæt brugere. Fordelen ved at bruge et netværk er, at det kræver færre enheder pr. Bruger i modsætning til hver bruger, der har sin egen enhed. Flere opgaver kan håndteres af en servercomputer, og nogle gange vil serveren selv dele sine ressourcer med sine klienter. Dette kræver stor lagerkapacitet samt hurtigere behandlingshastigheder. Netværksstørrelsen bestemmer, hvilke muligheder der skal bruges af serveren.

Funktion

Netværksservere bruger kommunikationsporte til at tildele klientbrugere til enheder. Forbindelser foretages via et lokalnetværk (LAN) i en virksomhedskontorindstilling. Forskellige opgaveopgaver håndteres af specifikke netværksservere. I et Microsoft-styret netværk bliver printeropgaver f.eks. Koordineret af en printerserver, mens e-mail- og faxfunktioner håndteres af en e-mail eller faxserver. Alt dette kan koordineres af en eller flere computere. Enhedsopgaver kan sorteres og omarrangeres, alt efter hvad en virksomhed måtte have. En ekstra fordel ved denne type opsætning er, at det giver en sikkerhedsforanstaltning, hvad angår hvem der kan og ikke kan få adgang til en bestemt enhed eller funktion i netværket. Endnu et andet område, hvor servere anvendes, er på internettet. Disse er kendt som webservere. Da internettet er et virtuelt medium, kræver koordinerende opgaver for onlinebrugere en anden tilgang.

Webservere

Internetudbydere, hostingfirmaer og browserprogrammer er alle eksempler på webservere i aktion. Internetudbydere er som netværkskoordinatorer, der arbejder sammen om at sende og modtage websider anmodninger fra online brugere hver dag. Hver enkelt styrer og koordinerer brugsanmodninger, der foretages både indenfor og uden for abonnentbase. På den anden side administrerer hostingfirmaer webbrug ved at udleje domænerum til webbrugere. Disse virksomheder koordinerer hjemmesiden opgaver, samt hvor meget plads hver hjemmeside vil tage op. Browserprogrammer, som Firefox og Internet Explorer, er simpelthen softwareprogrammer, der håndterer brugernes anmodninger og oversætter webdata til en brugervenlig form. Browserprogrammer fungerer som de motorveje, som brugerinformationsanmodninger sendes til. De gør dette ved hjælp af programmeringssprog og lokationsprotokoller til at modtage, koordinere og opfylde brugeranmodninger.