Hvordan virker EDI?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Introduktion

Elektronisk datautveksling (EDI) er, når virksomheder bruger computere til at udveksle dokumenter med hinanden. EDI er et alternativ til postsystemet og faxmaskinen til udveksling af information, men EDI er en meget hurtigere og omkostningseffektiv måde at udføre denne opgave på. EDI koster mindre end $1 for at udveksle dokumenter, mens behandlingen af ​​en papirbaseret ordre kan køre et selskab næsten $70 pr. Udveksling.

Process

EDI fungerer, når en afsender indgår en indkøbsordre i sin computer og ordren går derefter igennem en række grænsefladeprogrammer. Interfaceprogrammerne ændrer ordren og sender den til EDI-mellemfiler. Her er indkøbsordren oversat til EDI-standardformatet, som softwaren kan forstå. Oversættelsessoftwaren arbejder med en række programmer, der gør det muligt for modtagerens computer at læse ordren. Købsordren er nu på modtagerens computer, stadig i EDI-standardformatet. Computerens modem sender indkøbsordren til et værditilvækst netværk. Det værditilvækste netværk tager indkøbsordren og oversættes til den originale afsenderformular, så modtageren kan læse og forstå det dokument, han netop har modtaget.

Fordele

EDI hjælper virksomheder med at opbygge tættere relationer og partnerskaber med andre organisationer. Det reducerer også mulighederne for fejl i dataene eller dokumenterne og overfører oplysningerne med mere nøjagtighed. Det giver virksomhederne mulighed for at forbedre produktiviteten, give hurtig responsfunktion, forbedre forretningskontrol, lavere fragtomkostninger og skabe konkurrencefordel i forhold til konkurrencen.