Hvordan virker trådløst internet til en bærbar computer?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

'Wi-Fi'

Trådløst internet (ofte forkortet som 'wi-fi') er en måde, at stationære og bærbare computere kan oprette forbindelse til internettet uden brug af telefonlinjer eller ethernetkabler. Dette er især praktisk for bærbare computere på grund af deres bærbare karakter. Alle en bærbar computer skal tilsluttes til et trådløst internet-netværk er et trådløst kort - på ældre bærbare computere er de tilsluttet en slot på siden, på nyere dem, de er bygget i. Dette kort vil læse signalet, der udsendes fra kilden til det trådløse netværk, normalt et modem, der er tilsluttet en trådløs router, og afkode den i data, som derefter kan bruges af den bærbare computer.

Område

Trådløse netværk varierer i rækkevidde afhængigt af deres brug. De fleste trådløse routere, der bruges til hjemmebrug, har en rækkevidde på omkring 120 fod, hvilket betyder at en bruger kunne tage deres bærbare computer op til den afstand væk fra routeren og stadig have adgang til internettet. Stort trådløse netværk (den slags der findes på universitetscampuserne og i nogle større byer) kan om nødvendigt sende et signal med en række flere miles.

Sikkerhed

Sikkerheden skal overvejes med et trådløst netværk. Selvom det er bekvemt at kunne tage din bærbare computer med dig og oprette forbindelse til internettet, uanset hvor du er, har de fleste trådløse netværk standardindstillingen 'usikret.' Det betyder, at data sendes ud over netværket ukrypteret, og at enhver, der er forbundet med netværket, kunne få adgang til alle data, du sender eller modtager. En krypteringsløsning kaldet 'Wi-Fi Protected Access' gør det muligt at låse dit netværk, hvilket kræver, at en person indtaster en nøgle, inden han får adgang.