Hvad var den første internetbrowser?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Gopher

Gopher er en tekstbaseret klient oprettet i 1991, som i vid udstrækning blev brugt til at søge ressourcer på internettet. Oplysninger om hentning involverede at vælge en liste over menupunkter, som serveren leverede.

WorldWideWeb

Tim Berners-Lee udgav den første grafiske internetbrowser, der hedder WorldWideWeb i 1991. Den kørte kun på NextSTEP-operativsystemet.

NCSA Mosaic

I 1993 blev NCSA Mosaic webbrowser udgivet på mange operativsystemer, herunder Windows og Mac OS. NCSA Mosaic var den første webbrowser i vid udstrækning. Brugen af ​​Gopher faldt med Mosaics introduktion.

Netscape Navigator

Lederen af ​​NCSA Mosaic web browser projektet Marc Andreessen forlod NCSA til at danne sit eget firma og udgav Netscape Navigator web browser i 1994. Indtil slutningen af ​​1990'erne var Netscape Navigator den mest populære webbrowser i verden.

Betydning

Selv om WorldWideWeb var teknisk den første internetbrosse, var NCSA Mosaic den første internetbrowser, der blev understøttet af Windows og Mac-operativsystemerne. Langt de fleste computere i begyndelsen af ​​1990'erne ville overveje NCSA Mosaic til at være den første internetbrowser. Internettet har eksisteret siden 1969. Men de værktøjer, der bruges til at navigere på internettet, har været arkaiske indtil opfindelsen af ​​webbrowseren i 1991. Stadig var verdensomspændingen ikke i vid udstrækning indtil opfindelsen af ​​NCSA Mosaic webbrowseren i 1993.