Definitionen af ​​fiberoptisk kabel

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Bruger

Fiberoptisk kabel kan spænde lange afstande uden at blive forstærket eller fornyet. Det er holdbart, hvilket reducerer vedligeholdelsesomkostningerne. Dataoverførsel over fiberoptisk kabel er hurtig, og kablerne selv er i stand til at håndtere store båndbredder. Dette gør fiberoptisk kabel ideel til lokale telefonsystemer samt computernetværk. Fiberoptisk kabel bruges også ofte til kabel-tv-tjenester, elværker og industrianlæg.

Varianter

De mest anvendte typer af fiberoptisk kabel er single mode, multimode og plastisk optisk fiber (POF) som har en plastik kerne og plastbeklædning. Single-mode kabel har en smal kerne og giver de hurtigste dataoverførselshastigheder, fordi der næsten ikke er nogen forvrængning fra overlappende lysimpulser. Omkostningerne er dog højere end for multimode-kabel. Multimode-kabel kan enten være trin-indeks multimode fiber med en stor kerne eller inddelt multimode fiber, der indeholder en kerne med et brydningsindeks, som gradvist falder fra midten til beklædningen.

Design

Fiberoptisk Kablet består af en ydre kabeljakke, der styrker fibrene omkring belægningen, som dækker beklædningen, som beskytter kernen i midten af ​​kablet. En forenklet analogi er et pap-håndklangspapir, der er belagt på indersiden med spejlreflekterende materiale. Lys skinner i den ene ende kan ses i den anden ende, selvom papirrullet rulles rundt om hjørnet. Spejlovertrækningen forårsager let at hoppe inden i papirhåndklædningsrøret frem for at undslippe.

Datatransmission

I et egentligt fiberoptisk kabel accepterer senderen i den ene ende indgående data, behandler og oversætter dataene ved hjælp af enten en lysdiode (LED) eller en injektionslaserdioder (ILD). En linse bruges til at trække lyspulserne ned langs kabelens længde. Dette gør det muligt at overføre data via fiberoptisk kabel som lysimpulser.

Fordele

Corning Glass Works designet den første praktiske fiberoptiske kabel i 1970. Før da var kobbertråd det mest anvendte materiale. Kobberledning sender data ved hjælp af elektroniske impulser, hvilket generelt er meget langsommere end datatransmission ved hjælp af lysimpulser. Derudover har fiberoptisk kabel større modstand over for magnetisk støj end kobbertråd, så der er mindre chance for signalinterferens fra radioer eller andre nærliggende kabler. Fiberoptisk kabel koster også meget mindre at vedligeholde end kobbertråd. På grund af dens mange fordele anvendes fiberoptisk kabel i stigende grad i stedet for eller som erstatning for kobbertråd. Da teknologien går videre og kravene til hastighed og holdbarhed stiger, er det sandsynligt, at fiberoptisk kabel helt erstatter kobbertråd til teknologirelaterede applikationer. Dette gælder for traditionelle kommunikationskanaler, såsom telefoner, samt for ny teknologi i en række brancher.