Hvordan virker et computernetværk?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Computernetværk, uanset størrelse og ejerskab, eksisterer til ét hovedformål: at flytte information fra et punkt til et andet. Ud over dette formål opdeler netværkene sig ved tilslutning, topologi (design), størrelse og arkitektur. Netværk arbejder ved at etablere en klient (en computer, der har brug for information) og en server (en computer, der giver information) . Klienten kan være en computer eller tusinder, og serveren kan være en maskine eller en samling af maskiner. Klienter forbinder serverne via netværkets hardware og software, der er specielt designet til tilslutning. Klienter bruger netværkskort (NIC), som er kort, der, når de er installeret, tillader klienten at vedhæfte et kabel til tilslutning til en enhed kendt som en switch. En switch accepterer klientens kabel og læser sine anmodninger og sender sin information til serveren. Serveren kan derefter tage dataanmodningen og opfylde den ved enten at returnere de ønskede data, sende den til den tilsvarende netværksenhed (printer, kopimaskine , VTC-enhed) eller gemme dataene som spurgt.

Computernetværk kan bruge følgende typer hardware til at opfylde deres formål:

Netværkskort er ekspansionskort, bogstaveligt talt kredsløbskort der passer ind i en computer, udvider dets evner til kommunikation (fx tilslutning til et netværk). Netværkskort kommer i mange variationer, differentieret af hastighed. De fleste giver nu mulighed for gigabit (meget hurtig) netværkskommunikation.

Kategori kabler er længder af ledninger dækket af slanger, der bærer signalerne over et netværk frem og tilbage til alle de involverede komponenter. Kategorikabler (CAT) forbinder til computeren via et specielt telefonstik-lignende stik kaldet en RJ-45 og derefter ind i væg til en speciel ly skabt vægport.

Hubs modtager netværkssignaler og er primært til printernetværkstrafik. De giver trafikkontrol til langsommere og mindre komplicerede netværksdatastrømme. Som netværksteknologi har udviklet sig, bruges hubs mindre i dag end for fem til ti år siden.

Skiftere og routere er netværksenheder, som hjælper netværket med at få sine data præcis, hvor den skal gå og så hurtigt og så effektivt som muligt. Med de meget smartere switche kan et computernetværk bevæge sine data med større hastigheder og bruge komplekse ligninger og forbinde direkte til serveren selv. Netværk kan diversificere til hjemmenetværk, LAN, WAN, MAN, kabel og trådløs. Hjem netværk eksisterer inden for et hus. LAN er lokale netværk og findes i en bygning. WAN'er er brede netværk og dækker en geografisk afstand af flere bygninger (såsom et forretningskompleks eller en universitetscampus). Mennesker er storbyområder og spænder over en bys størrelse.

Kablede og trådløse netværk fungerer det samme i teorien (at få kommunikation, hvor den skal gå), men de adskiller sig i medierne (måder) af forbindelse. Kablede netværk bruger kabler og netværksforbindelser, mens trådløse netværk bruger radio-, infrarød- og mikrobølgesignaler.