Hvordan virker internettelefoni?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Internet-telefoni modulerer stemmer

Internet-telefoni starter, når en opkalder eller et opkaldt parti taler til en mikrofon, telefon eller anden internetforbundet stemmeenhed. Enheden eller den computer, som den er tilsluttet til, modulerer stemmen til computerlæsbare data. Disse data kan let brydes i informationspakker.

Den modulerede stemme sendes over internettet

Med den talemodulerede kan den behandles og overføres via internettet ligesom andre computerdata. Oprindelsescomputeren udarbejder dataene til overførsel på tværs af internettet og sender den ved hjælp af en protokol kendt som Voice Over Internet Protocol (VOIP). I VOIP-teknologien er hver datapakke mærket med information om, hvor den passer ind i samtale og destinationsadresse, inden den sendes via internettet. Da datapakkerne ankommer til destinationen - enten en telefon eller en computer - de igen samles i data, der kan læses af modtageren.

Modtagermaskinen demodulerer dataene

Når dataene ankommer til modtageren , bruger maskinens processer meget som dem, der er beskrevet i afsnit 1, til at demodulere dataene tilbage i lyden. Hvis den opkaldte part er på en mere traditionel jordlinje eller mobiltelefon, kan den modtagende maskine interfere med en gateway-enhed for at sende den demodulerede lyd til telefonnetværket. Hvis modtagerenheden er en computer, demodulerer den dataene og afspilles den via vedhæftede højttalere.

Fejl Årsag Talproblemer

Af og til bliver datapakker sendt over internettet ude af drift eller forsinket. De kan ikke engang komme overhovedet. I disse tilfælde kan modtagermaskinen have svært ved at genskabe datapakkerne, hvilket nogle gange resulterer i klumpede samtaler. Hvis datapakkerne ankommer sent, kan den opkaldte part opleve en forsinkelse ved at høre opkalderen; dette er kendt for teknofiler som latens. Datapakker, der er ude af drift og er fejlagtigt monteret igen, kan forårsage højttalerens stemme til at lyde robot. Denne tilstand er kendt som jitter. Det kan være almindeligt i internettelefoni, men det går normalt væk, da netværksbelastning sletter.