Sådan opsættes et netværk med en server

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Planlægning

1.

Uddel rollerne.
Vælg en maskine, du vil bruge som serveren, og forstå hvilke systemer du vil bruge som klienter til server. Husk at klienterne spørger serveren om bestemte ting, og serveren reagerer derefter. Det er almindeligt at dedikere en maskine til at være en server, fordi en maskine, der for øjeblikket reagerer på musens bevægelse eller maler en webside for dig, kan kæmpe for at betjene din kundes information samtidig.

2.

Vælg det fysiske netværk.
Alle computere skal kunne kommunikere på en eller anden måde. Hvis alle maskiner har Wi-Fi, kan dette være alt, hvad der er nødvendigt. En Macintosh, der kører OS X 10.5, kan f.eks. Være en netværksserver på tværs af Wi-Fi uden yderligere hardware. Du kan dog ønske at bruge en netværksrouter eller switch eller et trådløst adgangspunkt (WAP) for at tilvejebringe det fysiske link mellem dine klienter og servere.
Hvis du bruger en Ethernet-switch eller et netværksknap, skal du sikre dig maskiner kan fysisk tilslutte kontakten eller navportene ved hjælp af et kabel, der ikke overstiger 100 meter eller omkring 300 fod.

3.

Vælg din protokol.
De fleste hver pc, der sælges siden 2004, har inkluderet en netværksprotokol kaldet TCP / IP. Dette er forbindelsesprotokollen eller kommunikationssprog, der bruges til internettet. Det er normalt en sikker antagelse om, at TCP / IP kan bruges mellem dine klienter og din server. Ideelt set udsender dine netværksservere TCP / IP-adresserne til klienterne ved hjælp af DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Dette giver mulighed for en forenklet opsætning på hver klient.

Overvej sikkerhedsbestemmelser.
Det er vigtigt at overveje, om oplysningerne på serversystemet skal beskyttes specifikt, og hvis ja, i hvilken grad det skal beskyttes. Hvis netværket vil blive udsat for internettet, er det nok en god ide at tilføje en firewall til netværket - mellem internetforbindelsen og serveren. Hvis der er visse ting på serveren, som en klient skal se, og en anden skal ikke så overvej at implementere brugerkonti på serveren og kræve, at klienterne identificerer sig som de forbinder til serveren. Indhold på serveren kan begrænses af brugerkonto.

5.

Aktiver serversoftware.
At have en netværksserver betyder at give nogle slags oplysninger til klienter på netværket. Selvom de fleste systemer, der sælges siden 2004, har sådan software på dem, er denne software typisk ikke aktiv som standard. Både Microsoft og Apple operativsystemer kan f.eks. betjene filer og printere til netværksklienter, men gør det heller ikke, medmindre det specifikt er instrueret til det. Sørg for, at når du aktiverer forskellige serverapplikationer, forstår du sikkerhedsmæssige konsekvenser for den pågældende software, da det måske ikke er sandtat beskytte en fil fra en type netværksadgang beskytter det automatisk fra alle typer netværksadgang.

Det er ikke længere kompliceret at oprette en server til et simpelt netværk. Næsten enhver computer kan betegnes som en server, og forbindelsesteknologi er begge indbygget i moderne computere og tilgængelig på lokale computer- og kontorforsyningsbutikker.