FTP Basics

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Log på

Du skal bruge serverens IP-adresse eller domænenavn. Du skal som regel angive et brugernavn og kodeord for at fuldføre dit login.

Anonym Logins

Nogle FTP-servere tillade brugere at logge ind på dem anonymt, så serveren er let tilgængelig for offentligheden. Mange store tech virksomheder gør dette, så brugerne kan downloade software som patches, opdateringer og demoer.

Brug af FTP som kunde

Hvis du skal kun downloade fra en FTP-server og ikke uploade filer (skrivebeskyttet adgang), du kan bare bruge en webbrowser som IE eller Firefox. Ellers er der mange gratis FTP-programmer til download.

Oprettelse en FTP-server

Der findes mange programmer til opbygning af en FTP-server. En gratis, som mange bruger, er den Linux-baserede ProFTPD. Port 21 skal være åben på din computers firewall, så den kan fungere som en server.

Sikkerhed

Selv med et brugernavn og adgangskode er disse loginoplysninger ikke krypteret. En person, der snooper på dit netværk med en netværksanalysator, kan se dine legitimationsoplysninger i almindelig tekst. For at undgå dette skal du bruge en bestemt metode til sikring af FTP, såsom FTP over SSH. FTP (File Transfer Protocol) er en applikationslagsprotokoll, der bruges til overførsel af store filer mellem klienter og servere. Mange bruger det til at uploade websider til webservere. Når du bruger FTP, er der nogle grundlæggende ting, du skal forstå