Grundlæggende om computernetværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Definition

På sit mest grundlæggende niveau er et computernetværk selvforklarende. Det er simpelthen en række computere, der er blevet tilsluttet, så de kan kommunikere til hinanden. Ud over dette definerer udtrykket 'computernetværk' meget lidt. Et netværk kan simpelthen være to hjemmecomputere, der er koblet sammen, så de kan dele medier med hinanden, eller det kan være en massiv enhed bestående af tusindvis af computere i et firmakontor. Et netværk kan være stærkt struktureret, så ingen computer kan få adgang til det uden de rigtige adgangskoder og software, eller det kan være helt åbent, så enhver computer kan deltage. Selv internettet er en slags netværk og som sådan Internettet kaldes nogle gange et 'netværk af netværk'.

Typer af netværk

Der findes mange typer netværk, og de beskrives generelt ved akronymer, der angiver deres funktion. Nogle af disse har du sikkert hørt om før, men andre kan blive mere uklare.
Et PAN-netværk er et kortdistributionsnet, der er beregnet til kommunikation mellem forskellige enheder. På denne måde er en PAN ofte Udskifteligt med et trådløst netværk. Når det er sagt, er idéen om en PAN specifik, idet den kun er beregnet til en enkelt persons enheder. Det er et relativt nyt koncept generelt, men der er allerede eksempler, du måtte have stødt på. Hvis du for eksempel har en Bluetooth-aktiveret telefon, en Bluetooth-aktiveret bil og en Bluetooth-kompatibel bærbar computer, så har du en PAN. Et lokalnetværk (LAN) er nok den mest almindelige form for netværk i verden, og det beskriver et netværk af computere, der holdes på en enkelt fysisk placering. Et LAN kan være meget stort og dækker et helt kontor eller meget lille, der kun forbinder et par computere i et hjem. Det kan være trådløst, kablet eller bestå af begge former for kommunikation. Fordi de holdes på et fysisk sted, tillader LAN'er normalt hurtig kommunikation mellem tilsluttede computere.
Et WAN-netværk er et stort netværk af computere fordelt på et stort område, sandsynligvis ved hjælp af 'offentlige' routere og båndbredde, det vil sige routere og båndbredde, der deles med andre. Internettet er det mest oplagte eksempel på et Wide Area Network, men et andet godt eksempel ville være et netværk tilhørende et firma med store kontorer i forskellige dele af kloden. Sandsynligvis vil et sådant firma oprette et WAN, der giver medarbejdere direkte adgang til oplysninger, der er gemt på computere placeret på andre kontorer.

Grundlæggende hardware

Netværk fungerer på mange forskellige måder. Som angivet ovenfor er udtrykket 'computernetværk' utrolig åbent. Som sådan er der ingen bred måde at beskrive, hvordan computernetværk fungerer. Det er imidlertid korrekt at sige, at computernetværk generelt bliver mere komplekse, da netværket bliver større, og det er også sandt, at netværk af alle slags bruger lignende hardware.
Den mest grundlæggende type hardware er netværksgrænsefladen Kort (NIC). NIC'en indeholder de hardwareelementer, der er nødvendige for at oprette forbindelse til netværket, såsom et Ethernet-stik eller en trådløs antenne, og den indeholder også den firmware, der kræves for at muliggøre grundlæggende kommunikation med et netværk. Enhver computer, der ønsker at blive tilsluttet et netværk, har brug for et NIC. Disse dage kommer flere computere med en sådan enhed integreret i bundkortet.
Routeren er en kritisk enhed, og den er ansvarlig for at flytte og videresende oplysninger på et netværk. Routere forbinder to eller flere enheder og tillader kommunikation mellem dem. De fleste brugere er bekendt med hjemme roderen, en lille plastik enhed, der gør det muligt for flere hjemmecomputere at forbinde via Ethernet-ledninger eller trådløs radio, men der findes meget større routere til brug for store netværk. Disse routere kan forbinde hundredvis af computere ad gangen.
Hubs er en anden grundlæggende enhed, som er ansvarlig for videresendelse af data. I dette ligner det en router, men nav er i det væsentlige links. Eventuelle data, de modtager, er bredstøbt blandt alle porte, effektivt gentagelse af de oplysninger, som navet modtog. Routere kan selektivt bestemme, hvor de skal sende information, men hubber kan ikke.

Bruger til netværk

Netværk er afgørende for at flytte data mellem computere. Uden et netværk er den eneste måde at flytte data fra to computere på ved hjælp af bevægende fysisk opbevaring. Udsigten til at flytte information mellem computere virker nok ikke meget spændende i starten, men når du husker hvilke data der betyder --- film, bøger og musik er alle former for data --- så bliver brugen af ​​et netværk mere spændende .
I hjemmet tillader et netværk, at et familiemedlem kan blive medier for alle familiemedlemmer. Med en trådløs router kan alle i et hjem dele deres film og musik med alle andre. Det gør det meget nemmere at nyde medier, fordi det er muligt at gemme en film på et fysisk sted, men nyd den film på enhver computer, der er forbundet med netværket.
For virksomheder giver netværk mulighed for sikker og hurtig overførsel af vitale oplysninger. Regnskabsdokumenter, nye ordrer for produkter og lagerrapporter kan øjeblikkeligt overføres fra medarbejderen i et lager til en direktør på hovedkontoret. Dette øger effektiviteten og gør arbejdet lettere for alle involverede.

Fremtidens netværk

Computernetværk værker er en relativt ny teknologi, og de vil sandsynligvis ændre drasticaly, da teknologien går videre. Trådløse netværk, der er steget til popularitet siden århundredeskiftet, har udvidet rækkevidden af ​​netværk substansielt. Det er nu muligt for brugerne at tage en computer til adskillige steder og oprette forbindelse til mange netværk uden en fysisk forbindelse. Det samme gælder for andre enheder, der bruger trådløst netværk, som f.eks. Smartphones.
Når det er sagt, er det grundlæggende at forblive det samme, selvom omfanget af deres implementering stiger. Netværk er et fundamentalt skalerbart koncept, og så medens computernetværk bliver større og mere fleksible, vil de grundlæggende typer hardware og typer af netværk sandsynligvis fortsætte. Hvis du arbejder på et kontor eller har været i skole, så ved du sikkert allerede, at computernetværk er overalt. Hvad du måske ikke ved, er, hvordan de virker. Men rolig. Mens opbygning af et stort netværk til brug af en organisation er kompleks, er det nemt at tage fat på det grundlæggende i edb-netværk.