Hvad er et ekstranet?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Internettet

Hvis du læser denne artikel, er du allerede bekendt med internettet. Internettet ligger på millioner af computere over hele verden. Internettet er summen af ​​denne kollektive information.

Et intranet

Et intranet er som et eksklusivt internet. I modsætning til internettet, hvor data fra millioner af offentlige computere er til rådighed, findes et intranet på en organisations LAN (lokalnetværk). En gruppe private computere, der er isoleret fra internettet, er vært for HTML-dokumenter, der kan læses fra en web browser, der giver brugeren en internetlignende oplevelse. Et intranet kan kun fås fra en organisation.

Et ekstranet

Når du har et intranet, der kan åbnes udenfor en organisation via internettet, Eksterne netværker, som intranet, er noget private, med få få adgang til det. For at beskytte den private information på et extranet skal brugerne levere autentificering (adgangskoder).

Sådan bruges intranet

Intranet bruges af virksomheder og organisationer som et internt elektronisk opslagstavle. Individuelle inden for en organisation kan dele og udveksle privat information. De kan f.eks. læse og sende begivenheder til fællesskabskalendere, læses i ternal noter eller få adgang til firmaets mappe.

Sådan bruges ekstranet

Ekstranet bruges meget på samme måde som intranet, bortset fra at de kan fås eksternt. En organisation kan f.eks. Bruge et extranet som en måde at udveksle store filer mellem organisationen og en udenfor entreprenør. Alle eksterne entreprenører ville have brug for et kodeord, så de kan få adgang til extranettet fra internettet. En ekstranet er et intranet, der kan fås fra internettet. Internettet kan nås af alle, et intranet af personer i en organisation og en extranet af dem, der har autorisation.