Hvordan virker en filserver?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Filserveren kan køre serversoftwaren

Selvom der findes en række operativsystemplatforme til computere i det moderne marked, er visse softwarepakker specielt designet til brug på maskiner, der fungerer som servere. Windows Server, Mac OS Server, UNIX og mange smagsoplevelser af Linux er designet med filserverfunktionalitet i tankerne, hvilket gør dem ideelle softwareplatforme til at opbygge og konfigurere en filserver. Netværksadministratorer vælger ofte disse softwarepakker, selvom de ikke nødvendigvis kræves til brug på en filserver. Mange netværksadministratorer, især på små eller hjemme netværk, bruger simpelthen standard OS-pakker til visning af filer.

Filserveren er udstyret med masser af lagerplads

Da der findes filservere med det formål at lagre og betjene datafiler , de skal konfigureres med enorme mængder lagerplads. Netværksadministratorer udstyre ofte filservere med store interne harddiske (en eller flere drev, der er mere end en terabyte, er almindelige i moderne netværk) og kan tilføje eksterne firewire- eller USB-drev til ekstra lagerplads. Disse drev er konfigureret i operativsystemet til at blive 'delt' eller lade netværksbrugere forbinde og oprette, åbne, ændre og gemme filer på maskinens drev.

Brugere Tilslut til filserveren

Når maskinen er korrekt konfigureret og offentliggjort på netværket, kan brugerne begynde at bruge lagringspladsen, der er tilgængelig på filserveren, ved at 'kortlægge' drevene på deres egne computere. Når brugerne kortlægger filserveren som et drev, er operativsystemsoftwaren på brugerens 'computervisninger og behandler filserveren som et ekstra drev. Hvis netværksadministratoren har konfigureret filserveren korrekt, tillader tilladte indstillinger på drevne, at forbundne brugere opretter, ændrer og udfører filer direkte fra serveren, hvilket i det væsentlige tilføjer yderligere, delt lagerplads til hver tilsluttet computer.