Om Active Directory

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historie

Active Directory blev først fremvist i 1999. Kort efter blev den udgivet i forbindelse med Windows 2000 Server Edition. Efter nogle revision blev den udgivet igen i Windows Server 2003. Flere reviderede udgaver er blevet udgivet siden.

Funktion

Active Directory fungerer først og fremmest som en katalogtjeneste. Det tager et netværk og centraliserer det. Programmet lagrer også information, der involverer netværket på tværs af et domæne.

Struktur

Active Directory har en hierarkisk struktur. Det er organiseret af objekter. Objekterne kommer i forskellige kategorier, herunder tjenester, ressourcer og selvfølgelig brugere. Active Directory organiserer objekterne og giver derefter information om objekterne - alt sammen med kontrol af adgangen til objekterne.

Størrelse

Da Active Directory netop er - en mappe med oplysninger gemt i en central database - programmet kan håndtere alle former for netværksstørrelser. Uanset om man kræver Active Directory til at organisere, sikre og give oplysninger om flere dusin objekter eller på 10 millioner objekter kan programmet håndtere det. Med hensyn til antallet af objekter betyder størrelse ikke.

Misforståelser

En misforståelse om Active Directory er, at programmet leverer softwaredistribution. Dette er ikke tilfældet; dette håndteres helt af en anden tjeneste. Active Directory giver dog et middel - en mekanisme - som giver mulighed for andre tjenester til at levere softwaredistribution. Hvis du har problemer med at administrere en organisation, kan Active Directory være en løsning. Active Directory håndterer en række forskellige netværkstjenester, herunder godkendelse, navngivning (DNS-baseret) og selvfølgelig katalogtjenester.