Om Ethernet-kabler

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Identifikation

Ethernet er en netværksarkitektur, der er defineret af Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) 802.3-standarden. De definerer også typer af kabler.

Typer

Ethernetkabler kan enten være fiberoptiske (glas eller plast) eller kobber (snoet par eller koaksial).

Kobber Wire

Gamle Ethernetkabler var kobber coax, ligner kabel-tv. Næsten alle kabler er nu fire par twisted-pair, ligner telefonkabler. Kobber, som er billigt, bruges til korte (mindre end 100m) kørsler fra centrale enheder til endeapparater.

Fiberoptiske kabler

Fiberoptiske Ethernet-kabler er mikroskopiske tråde af glas eller plast, der bruger lys til at sende data . Fiber er dyrt, kræver særlig håndtering og bruges derfor til lang afstand (så langt som 2 km).

Kabelender

Twisted-pair Ethernet-kabler afsluttes på otte position, otte kontaktforbindelser baseret på TIA / EIA 568 standard. TIA / EIA 568A er til hjemmenetværk; TIA / EIA 568B er til virksomhedsnetværk.

Hastighed

Kobber snoet par arbejder med hastigheder op til en Gigabit per sekund (1 Gbps). Fiberoptiske hastigheder kan overstige 10 Gbps. Ethernet-kabler er de fysiske kommunikationslinjer mellem to enheder på et Ethernet-netværk. Alle hjemmenetværk og de fleste forretningsnetværk er Ethernet-baserede. Langt de fleste Ethernet-kabler er kobber snoet par, men der findes forskellige typer, kategorier, kvaliteter og anvendelser af Ethernet-kabler.