Hvad er et LAN-stik?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Funktion

Uanset type af stik tjener LAN-stik samme generelle formål: Overførsel af data mellem den enkelte computer og det netværk, som det er tilsluttet. Ved at sende data via LAN-stikket kan computeren udveksle information og dele ressourcer med andre nærliggende computere samt adgangsoplysninger på maskiner over hele verden (forudsat at LAN'et har en gateway til internettet). Protokollen, der bruges af LAN-forbindelsen, afhænger helt af den type netværk, som computeren er tilsluttet til. Selvom de fleste moderne LAN-forbindelser deler data i små segmenter, der kaldes 'pakker', tildeler en IP-adresse (IP), der svarer til pakken s destination og send pakken ud over det tilsluttede netværkskabel.

Typer

Som nævnt ovenfor er de fleste moderne computere afhængige af Ethernet LAN-stik til at sende og modtage data ved hjælp af Internet Protocol (IP). Ethernet-kablet forbundet med disse stik kan falde ind i en af ​​flere kategorier, den mest fremtrædende er i øjeblikket kategori fem (kat 5), selv om kategori fem-e (kat 5e) og kategori seks (kat 6) er ved at blive populære. Generelt kan du tilslutte til LAN-stik ved hjælp af et RJ-45-modulstik. Nogle ældre computere kan også kommunikere via Token Ring eller 10-Base T LAN-stik, enten ved hjælp af RJ-45-modulkabler eller koaksialkabel svarende til det, der bruges i kabel-tv-opsætninger.

Identifikation

De fleste moderne computere med et indbygget LAN-stik har en lille, kvindelig modulær port, hvorved et standard RJ-45-kabel nemt kan indsættes. Denne port ligner en modulopbygget telefonport (som man ville finde i en telefonstikkontakt), selv om den er betydeligt større end RJ-11-størrelsen på et telefonkabel. LAN-stikket vil også sporte otte små kobbertråde på bunden af ​​stikket - dobbelt så mange som findes i den telefonport, som nogle maskiner også tilbyder. Maskiner med ældre koaksiale LAN-stik kan have en lille, rund, kvindelig stikforbindelse, der kan være omgivet af en gevindbeslag.

Betydning

LAN-stik - hvad enten Ethernet, koaksialt, trådløst eller andet - er det primære interface mellem moderne computere, lokale netværksforbindelser og (i sidste ende) internettet. Da computere forbliver det primære medium, via hvilket internettet er tilgængeligt, samt det primære køretøj til at designe og drive internet-tjenester, er LAN-stik nok en af ​​de vigtigste komponenter i moderne computing.

Fordele

Siden en LAN-stik er den primære grænseflade mellem en individuel computer og lokalnetværk (og i sidste ende internettet), mange af de fordele, brugerne nyder på internettet, gøres mulig ved en korrekt fungerende LAN-stik. Når de er tilsluttet et netværk eller internettet, kan brugerne udveksle filer, film, musik og information med brugere både lokalt og på en hvilken som helst tilsluttet maskine i verden.

Overvejelser

På trods af de imponerende fordele og overordnede betydning af LAN-stik , netværk computing har bære iboende risici. Når en bruger forbinder sin computer med et netværk, skaber han muligheden for elektronisk indbrud. Selvom korrekt installeret og konfigureret firewall-software kan reducere denne risiko kraftigt, er enhver netværkscomputer underlagt 'hacking' -forsøg fra ondsindede netværksbrugere. Lokale netværk (LAN) er de små netværk, som mange forretnings- og hjemmecomputerbrugere i første omgang forbinder. Disse netværk muliggør sådanne funktioner som fil-, drev- og printerdeling, samtidig med at der sendes trafik til og fra internettet. Afhængigt af computerens alder og type kan netværksbrugere muligvis oprette forbindelse til en af ​​flere forskellige typer LAN-stik og kan være genstand for nogle interessante overvejelser.