Hvordan virker P2P deling arbejde?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Værten

Værten defineres bredt som en computer, der har mere indhold uploadet end downloadet. Fordi der ikke er nogen kontrollerende eller modererende servere, er P2P delingsprogrammer afhængige af frivillige værtsbrugere at uploade indhold derfra, de er villige til at dele. Nogle programmer søger automatisk efter og uploader indhold fra værtsbrugere.

The Leech

En leech er en person, der overfører flere filer, end de uploader. Leeches bidrager ofte med deres båndbredde til P2P-tjenesten for at bidrage til tjenesten. Leaches genererer generelt mere end værter på de fleste P2P-tjenester med brede marginer, nogle gange så store som 5: 1.

Lokale forbindelser er formet

Da P2P-netværk ikke involverer en styrende server, oprettes forbindelser mellem forskellige værts- og leech-fester direkte. Forbindelseshastighederne kan variere mellem parter og afhænger i vid udstrækning af, hvordan overbelastet P2P-netværket er.

Fildelingsprogrammer

Der er mange forskellige P2P-programmer, der er gratis at downloade, herunder Morpheus, EMule, Gnutella og WinMX . De fleste af disse programmer begrænser ikke, hvad brugere kan bidrage til netværket, men det er meget vigtigt ikke at dele ophavsretligt beskyttet materiale som musik, videoer eller billeder, som du normalt betaler for.