Hvorfor forpligter folk computerforbrydelser?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Anonymitet

Computerkriminalitet er steget med en astronomisk hastighed, hovedsageligt på grund af den lethed, som en gerningsmand kan forblive uopdaget eller anonym. Det er meget lettere at komme væk med kriminel aktivitet i en cyberverden end i den virkelige verden. Imidlertid bliver evnen til at spore IP-netværksadresser stadig større, hvilket gør det sværere at forblive usynligt, når de er online. Alligevel er der en stærk følelse af anonymitet, der kan trække ellers respektable borgere til at opgive deres etik i stræben efter personlig gevinst.

Utilstrækkelig juridisk jurisdiktion

Computernetværk spænder bogstaveligt talt over hele kloden. Dette gør det næsten umuligt for enhver regering eller retshåndhævende myndighed at vedtage eller håndhæve love, når computerkriminelle etableres i fremmede lande. I mange tilfælde er computerkriminelle faktisk støttet af deres lokale myndigheder i et forsøg på at udføre computerspionage eller cyber-terrorisme. Disse kriminelle er i stand til at udføre deres computerforbrydelser ud fra en pligt til deres respektive lande og kan gøre det uden frygt for anholdelse eller ængstelse.

Gamle kriminalitet, ny teknologi

Mange computerkriminelle bruger deres computere blot som en logisk udvidelse af 'traditionelle' forbrydelser, der kan udnytte computerteknologi til at hjælpe med at lette eller udføre forbrydelsen. Forbrydelser som børnepornografi, identitetstyveri og penge svindel gøres i mange tilfælde lettere ved brug af en computer. Automatiseret software kan programmeres til at stjæle kreditkortnumre, personlige identifikationsoplysninger og endda mobiltelefonnumre. Ved at stjæle personlige oplysninger kan en computerkriminel forsøge at udøve endnu mere alvorlig kriminel aktivitet under den stjålne identitet.

Hold et vred

Ondsomme computerkoder som orme og vira spredes ofte af en person, der søger at skade en individ eller virksomhed - muligvis over tabe et job, opfattet uetisk forretningsmæssig adfærd eller måske endda jalousi eller misundelse. Sådanne parter har til hensigt at ødelægge eller ødelægge deres mål for den personlige tilfredshed med at se dem lide virkningerne.

Spænding i spillet

For mange computerkriminelle kan spændingen og udfordringen ved at udnytte et computersystem være for stor til at modstå. Computer guruer er berygtede for at opsamle oplysninger om specifikke netværk og software designs, at de har en uimodståelig trang til at afprøve. Desværre oversætter mange af disse oplysninger sig til ulovligt kompromitterende computersystemer på en eller anden måde. Alligevel vil lokket om 'cracking the code' fortsat være en vigtig faktor i at lokke nogle til at begå computerforbrydelser. Computer kriminalitet kommer i mange forskellige sorter. Da nye computerteknologier stilles til rådighed, er der sikker på at være nogen, der lurker i cyberskyggerne, som er klar til at udnytte, teste eller udnytte sikkerhedshuller, som kan eksistere. Computere er så udbredt nu, at computerkriminalitet er blevet den mest udbredte kriminelle aktivitet i verden. Men hvad motiverer nogen til at forsøge eller begå computerforbrydelser?