Formålet med et intranet

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historie

Idéen om intranettet blev først drøftet i en artikel, der diskuterede fordelene ved 'små internetter' til virksomheder i et udgave af 'Digital News and Review' fra 1995. Intranetbrug har siden ekspansionen ekspanderet med mange mellemstore virksomheder, der udnytter dem. Mens tidlig intranet bestod af kun et par dusin eller hundrede websider, viste en undersøgelse udgivet af Nielson Norman Group i 2007, at det gennemsnitlige intranet i øjeblikket består af 6 millioner eller flere websider.

Funktion

Et intranet er et begrænset netværk, der kun tillader bestemte computere, såsom dem i en virksomhed eller anden organisation, for at få adgang til de websider, der er indeholdt i den. En enkelt gateway-server filtrerer anmodninger fra alle de tilsluttede computere for at få adgang til websider på internettet eller internetsider på det bredere internet.

Funktioner

Et intranet udnytter de samme netværksprotokoller som standard Internet anvendelser, såsom Transmission Control Protocol / Internet Protocol og Hypertext Transfer Protocol. De fleste intranet bruger også en særlig form for kommunikation, der hedder 'port forwarding', som forhindrer e-mail-meddelelser fra at blive sendt uden for netværket eller fra at blive set af personer uden for netværket.

Fordele

Det primære fordel ved et intranet er at Det giver medarbejdere i en virksomhed mulighed for øjeblikkeligt at få adgang til materialer, der normalt skal udskrives ud hundreder af gange, såsom træningsmaterialer, policyhåndbøger eller opdateringer af menneskelige ressourcer. Det kan også bruges som et middel til medarbejdere til at kommunikere med virksomhedens øverste ledelse, så der er gratis udveksling af ideer og kommentarer.

Overvejelser

De fleste intranet begrænser adgangen til de fleste eksterne websites, f.eks. MySpace eller Google, for at forhindre medarbejdere i at surfe på internettet eller spille online-spil. De kan indstilles til at tillade visse websteder, f.eks. et bogfirma, der giver adgang til Amazon for at søge efter brugte bøger til en kunde. Et intranet er en stadig mere populær type netværk, der anvendes af mange organisationer rundt om i verden for at holde deres forretning mere papirløs og deres medarbejdere mere produktive. Næsten alle virksomheder, der giver medarbejderne adgang til computere i løbet af arbejdsdagen, har et behov for et intranet på grund af de mange forskellige fordele, det tilbyder.