Hvem oprettede det første netværk?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Identifikation

Det blev kaldt det galaktiske netværk, når det først blev forestillet og beskrevet af J.C.R. Licklidder i 1962. Dr. Licklidder var professor i psykologi ved Massachusetts Institute of Technology, der specialiserede sig i psykoakustik. Født i St. Louis, Missouri, havde han eksamen fra Washington University i St. Louis. Under anden verdenskrig studerede Dr. Licklidder hvordan folk reagerer på lyd.

Historie

Dr. Licklidder var involveret i tværfaglig forskning med sin kollega, Norbert Weiner fra MIT cybernetics afdeling. De forsøgte at skabe en elektronisk model af det menneskelige nervesystem, som kunne øge det, der var kendt om, hvordan computere og mennesker kunne interagere. I løbet af 1960'erne og 1970'erne blev der udført en masse forskning på denne måde om kunstig intelligens.

Betydning

Leonard Kleinrock udviklede først, hvad der ville være en vigtig antecedent til Licklidder og Weiner's arbejde i 1961. Han regnede ud hvordan at bruge kodede data til at adressere en besked, så den kunne nå frem til den tilsigtede 'adresse' ved hjælp af Packet Switching. Den effektive ruteteknologi til Packet Switching tillod Licklidder at forestille sig, hvad han kaldte 'man-computer symbiose'. Dette betød, at sociale interaktioner kunne lette via en computer på tværs af et netværk. Da Licklidder kunne forestille sig, at netværket skulle omfatte alle mulige sociale interaktioner og kommunikere sit enorme potentialeområde, kaldte han denne mentale model af dette netværk, det galaktiske netværk.

Funktion

Forsvarsdepartementet i USA var meget interesseret i disse begreber, og et år efter at han beskrev det galaktiske netværk blev Licklidder bedt om at blive leder af computerforskning ved t han avanceret forskningsprojekt agentur (DARPA) i 1962. Her var fokus på at rent faktisk udvikle et arbejdende verdensomspændende computernetværk, der kunne gøre det muligt for militær intelligenskommunikation at flytte hurtigt langs elektroniske digitale stier.

Effekter

Lawrence G. Roberts lykkedes Dr. Licklidder som leder af computer forskning ved DARPA efter at han designet det første netværk, der faktisk arbejdede over lange afstande baseret på Licklidder s Galactic Network. Arbejdsnetværket blev bygget i 1965, efterfulgt et år senere af Advanced Research Projects Agency Network, kaldet ARPANET. ARPANET tilhørte forsvarsministeriet. I 1972 opfandt Bob Kahn og Vint Cerf Transmission Control Protocol. Dette var en anden komponent, uden hvilken det moderne internet, som vi alle er afhængige af dagligt, ikke ville være blevet muligt. Lige over 64\% af nordamerikanerne kunne få adgang til og brugt internettet i 2007, ifølge Internet World Stats hjemmeside. Dette spænder over alle sektorer, aldre og regioner på kontinentet. Offentlige biblioteker og skoler er ledet til internettet eller tilbyder trådløs adgang. Så gør kaffebarer, boghandlere, hoteller og alle tænkelige forretningssteder og boliger. Højhastigheds internetadgang sælges som en pakkeaftale med de fleste telefon- og tv-tjenester. Det har ændret den måde, vi handler på, kommunikerer, forsker, finder sundhedspleje og gør uddannelse. På trods af den brede popularitet og afhængighed på internettet ved meget få mennesker faktisk, hvem der skabte det første netværk.