Om MPLS

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Funktion

Multiprotocol-Label Switching (MPLS) er i modsætning til mange andre netværksteknologier, fordi den ikke er afhængig af en enkelt protokol for at få pakker fra et punkt til et andet på tværs af et netværk. I stedet tildeler MPLS hver pakke data en individuel etiket og sender derefter pakken ud over en hvilken som helst af de mange stier, der er uafhængige af transmissionsprotokollen. Disse stier, kendt som Label Switched Paths (LSP'er), er forudkonfigureret i MPLS-enheden og er kendt for at være pålidelige netværksforbindelser. Da pakken af ​​data krydser netværket, tildeles den en ny etiket på hver intermitterende enhed, indtil den endelig når sin destination, baseret på den intermitterende router's viden om netværket.

Fordele

Fordi MPLS tillader hver individuelle node (eller hop) langs netværksbanen for at tildele sin egen etiket, afhænger tjenesten af ​​den enkelte routeres viden om netværkstopologien for at opnå dataoverførsel. Hvis et bestemt kredsløb eller link er nede, vil routeren nærmest det kredsløb tildele en alternativ label, hvilket gør MPLS-netværket til 'selvhelbredelse' og meget mere modstandsdygtigt over for sporadiske netværksbrud. Denne selvhelbredende tendens gør det muligt for MPLS-pakker at overvinde latens- eller jitterproblemer, der kan besidde traditionelle netværk, hvilket forbedrer den samlede MPLS-netværksydelse. Derudover er MPLS afhængig af et hvilket som helst antal protokoller til overførsel af datapakker, der giver indbygget redundans i transmission af MPLS-pakker.

Identifikation

Ligesom telefonsamtaler afhænger af signalsystemer til opsætning af kredsløb, afhænger MPLS også på signalering for at identificere den planlagte netværksvej. Via signalering kan MPLS informere routerne og netværksenhederne langs den oprindeligt planlagte vej for indgående data, hvilket øger pålideligheden af ​​de etiketter, der er tildelt af disse netværkselementer. Afhængigt af konfigurationen - og funktionen af ​​det pågældende netværk - kan enten to signalsystemer anvendes med MPLS: Local Distribution Protocol (LDP) eller Resource Reservation Protocol - Traffic Engineering (RSVP-TE).

Typer

MPLS-tjenesten i sig selv er uafhængig af protokoller og kan overføre datapakker på tværs af forskellige netværkstyper. MPLS-tjenesten kan være parret med netværk ved hjælp af ATM, Frame Relay, Ethernet, IP eller endda ældre teknologier.

Potentiel

På grund af sine avancerede transmissionsfaciliteter og selvhelbredende natur har MPLS et enormt potentiale for datanetværk. Blandt de mulige anvendelser er optisk-MPLS, eller ved brug af lightwavefrekvenser i stedet for datalabeller for at øge hastigheden med hvilke datapakker transmitteres. Optisk-MPLS står helt sikkert for at øge hastigheden, hvor kommercielle data strømmer, hvilket giver enorme gevinster ved transmission af store eller følsomme datasæt. MPLS kan også anvendes som et højt niveau switching og / eller transmissionsmetode i hierarkiske netværk; Denne konfiguration ville gøre det muligt for switcherne at fungere på et højere niveau, hvilket muligvis øger netværkshastigheden og effektiviteten. Multi-Protocol Label Switching (MPLS) er en ny pakketransmissionsteknologi, der, fordi den ikke er afhængig af en enkelt protokol, er i modsætning til andre netværksteknologier, der gik forud for den. MPLS muliggør effektivt generationsnetværkstjenester, såsom Quality of Service (QoS), optisk switching og næste generation voice over IP-tjenester.