Om fildeling

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Funktion

Fildeling bruger et netværk til at tillade upload og download af forskellige computerfiler. Dette netværk er generelt baseret på peer-to-peer-modellen, hvor filer placeres på pc'er, der fungerer som servere for at uploade filer til andre brugere, der henter disse oplysninger. De peer-to-peer-netværk giver ofte brugerne incitamenter til at deltage i både download- og uploadprocessen for at holde et større katalog over filer til rådighed. Denne proces adskiller sig fra filhandel, hvor de filer, der downloades af en bruger, skal handles for filer, som brugeren uploader.

Typer

Fildeling kommer i mange formater. Server-klientsystemet bruger et centralt server system, der styrer brugertrafik. Kataloger over delte filer kategoriseres og opdateres som brugere længe på. Brugere sender meddelelser til den centrale server, der anmoder om en bestemt fil, og serveren reagerer ved at sende en liste med jævnaldrende, der besidder filerne, og brugerne kan derefter downloade oplysningerne.
Decentraliserede netværk tillader en række noder at blive sat på plads med højere kapacitetsnoder, der fungerer som indekser for søgninger. Dette giver mulighed for større netværk uden en central server.
Anonym peer-to-peer-netværk direkte trafik gennem en række proxy klienter, der hovedsagelig fungerer som indeks noder. Dette gør det muligt for brugerne at bevare et bestemt niveau af anonymitet samt at oprette forbindelse til andre specifikke brugere uden at sende en besked på tværs af hele internettet.
Streaming-tjenester bliver hurtigt den foretrukne metode til fildeling, da de tillader strømme af Oplysninger, der skal sendes. I stedet for servere eller noder i en netværksstruktur kan informationsstrømmene udnyttes i realtid. Disse er populære til radio- og tv-brug.

Historie

Det første globale fildelingsnetværk blev sat i brug, blev USENET. Grupper ville uploade filen til et bestemt indlæg, og alle medlemmerne i den gruppe kunne downloade den pågældende fil. Dette var baseret på personer, der anmodede om specifikke filer fra deres jævnaldrende for at downloade dem.
Det næste store fildelingsnetværk var Napster, som påberåbte et server-klientsystem til at overføre filer. I første omgang en gratis tjeneste havde selskabet juridiske vanskeligheder som følge af ophavsretlige problemer og ændret til en gebyrbaseret service i 2002.
De moderne peer-to-peer-netværk domineres af streaming-tjenester og BitTorrent samt nogle decentraliserede netværk som FastTrack og Ares Galaxy.

Betydning

Fildeling er spredt over hele verden, udbredt af højhastigheds internetbrug. De peer-to-peer-netværk har ansporet en debat om lovligheden af ​​at dele ophavsretligt beskyttet lyd og visuelt indhold og dens virkninger på forskellige brancher.
Musikindustrien er blevet hårdt ramt, da udveksling af små filer som sange og albums tillod brugere at hente de oplysninger, de søgte på meget kort tid og til minimal pris. Musikvirksomheder er begyndt at bekæmpe dette med lovlige downloadsites, hvor en bruger kan betale et lille gebyr for at downloade sange og albums.
Film- og tv-industrien har også justeret deres forretningsmodeller, der giver adgang til streaming af film og tv viser i et forsøg på at begrænse mængden af ​​overtrædelse, der opstår.

Advarsel

Brugen af ​​fildelingsnetværk kommer også med en række risici, der generelt er forbundet med internettet. Mange filer kan være mislabeled eller med vilje skjult for at inficere netværket eller en individuel computer med spyware, malware, trojanere eller vira.
Desuden har mange retssager stammer fra brugen af ​​peer-to-peer-netværk. Musikbranchen har i særdeleshed lanceret sager mod brugere og netværk for at afskrække ulovlig krænkelse af ophavsret. Der er en række forskellige computernetværk, der fremmer upload og download af filer og information. Processen med at hente eller levere disse oplysninger kaldes fildeling. Fildeling har eksisteret i sin nuværende form siden 1990'erne og har været målet af retssager fra medievirksomheder på grund af copyright-problemer. Desuden udgør fildelingssteder en risiko for sikkerheden for et netværk eller en computer på grund af vira og malware.