Om satellitbilleder

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Identifikation

Den digitale teknologi i satellitbilleder bruger flere bands af lysspektret, herunder synligt lys og infrarødt lys, for at fremhæve billederne, der er taget gennem billederne 'Dimensionale lag. Satellitets sensorer registrerer og behandler forskellige typer lys omkring og inden for billedet af fokus. Billedet sendes til computere, der modtager og optager billedet til senere brug. Satellitbilleder dækker et stort område af Jorden, i modsætning til standardfotografering, som ikke kan optage så meget information på et fotografi.

Historie

Historisk set har satellitter været brugt til fotografering siden 1959, da de første billeder af Jorden blev transmitteret via en vejr satellit kaldet TIROS-1. Disse fotografier blev taget af Explorer 6, en USA-satellit den 14. august 1959. Siden da har satellitter været brugt til at fange sande livsbilleder af Jorden i dens storhed, herunder geografiske og vejrbilleder samt billeder, der anvendes til identifikation, som f.eks. berømte landemærker, der normalt er vanskelige at nå.

Funktion

Satellitbilleder har udviklet sig til at blive et pålideligt og funktionelt værktøj på en lang række områder, såsom uddannelse, bevaring, landbrug, regional planlægning , og geologi. I geologi giver satellitbillederne nøjagtighed og detaljer til elevationskort, som tidligere var en udfordrende opgave. Satellitbilleder gør det muligt at se Jordens overfladefunktioner uden problemer og derved gøre det lettere at bestemme den bedste placering for miljømæssige bestræbelser. Satellitter gør det muligt at undersøge miljøet i større målestok. Beslutninger kan gøres for at få minimal indvirkning på miljøet og dets dyreliv ved planlægning af landbrugsområder eller andre regionale udviklinger.

Typer

Der er to typer satellitbilleder: Synlig satellitbilleddannelse (VIS eller VSB) og infrarød satellitbilleder (IR). Synlig satellitbilleder bruger solstråling til at fange billeder af jordens overflade og de atmosfæriske elementer. Det kan tage billeder af sne, skyer og mange af formationerne på jorden.
Infrarød satellitbilleder bruger infrarød teknologi til at fange sensoriske data om temperaturudsving i hele atmosfæren. Skyer af forskellige typer kan skelnes ud fra temperatur og position, en stærk indikator for vejrforholdene. Skyer øges i temperaturgrader, når de ser lavere ud i atmosfæren. Vejret kan bestemmes af placeringen af ​​skyformationer og stormbevægelser via infrarød satellitbilleder.

Advarsel

Fremskridtene ved fotografering via satellitbilleder er ikke uden ulemper og bekymringer. Satellitter kører konstant rundt om jorden og tager snapshots af dens overflade. Dette giver en enorm mængde data, som bruger meget tid til sortering, kategorisering og brug. Satellitbilleder er heller ikke altid klare på grund af tunge skyer og vejrformationer. Brugen af ​​satellitbilleder er begrænset af en licensprocedure fra kommercielle satellitter. En licens skal hentes fra disse virksomheder, før deres billeder tilbydes til videresalg eller andre anvendelser.
En anden bekymring for satellitbillederne er det privatlivsproblem, det rejser. Mange mennesker finder det påtrængende og foretrækker at gøre billeder af deres hjem utilgængelige.

Overvejelser

Levende, dimensionelt, præcist og stort, er ord, der beskriver billederne produceret af satellitterne. Satellitbilleder er et meget dynamisk felt, da det fanger Jorden og dets atmosfæriske forhold på måder, som ikke kan opnås ved traditionel luftfotografering. Ansættelse af flere former for lys, hvis resultater registreres i lag med det synlige lys, giver billedet forbedret karakter. At se jorden fra rummet og nøjagtigt skildre dens land- og vandfunktioner gøres mulig ved satellitbilleder. Satellitbilleder bruger digital elektromagnetisk teknologi til at optage dynamiske billeder af jordens funktioner. Disse billeder kan bruges til forskellige formål, og de giver seeren en dybere forståelse af området i fokus.