Hvad er en tynd klient?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Funktion

Tynde klienter arbejder ved at levere en meget grundlæggende operationel computer eller terminal til en stationær bruger. I stedet for at bruge terminalens processor og lokalt lagerplads til at køre applikationer og gemme data, forbinder disse kunder med en central server, der huser kommercielle multikortprogrammer, der er designet til flere samtidige brugere. En tyndklientbruger er generelt tildelt en unik bruger profil, og de handlinger, der kan udføres, er begrænset til rettigheder og tilladelser, der er defineret i denne profil. Denne konfiguration minder noget om gamle mainframe-applikationer, men med betydeligt mere funktionalitet og brugerkontrol.

Fordele

Ved at flytte applikations- og forarbejdningskravene fra brugerens skrivebord til en central server giver tynde klienter mulighed for at anvende billige, lavdrevne terminaler til brugernes stationære computere. I en tynd klientkonfiguration betales en noget større pris for processoren og applikationerne på den centrale server, men denne omkostning er mere end opvejet af besparelserne ved den enkelte desktop-implementering. Derudover kan virksomheder udøve større kontrol over tynde klientbrugere og udpege specifikke applikationer, som kun kan udføres af tilhørende brugergrupper. Virksomhedsadministratorer har også større kontrol- og overvågningsevner end brugernes internetbrug, da internetbrowsere befinder sig på den centrale server i stedet for på en persons computer.

Betydning

Ved at reducere omkostningerne i forbindelse med computersystemer og applikationer giver tynde klienter mulighed for, at fremtidstænkende virksomheder opnår en bredere teknologisk implementering. Mindre virksomheder, som ellers ikke havde råd til, at de enkelte brugere har adgang til dyre kontorsuiter, kan bruge tynde klienter og en central installation til at gøre kontorapplikationer mere universalt tilgængelige. < h2> Typer På grund af den store afhængighed af netværksprotokoller er det ikke overraskende, at de fleste tynde klienter opererer i et UNIX-drevet miljø. Virksomheder bruger i stigende grad Windows-netværk, emulatorprogrammer eller en kombination heraf til at levere et mere velkendt Microsoft Windows-miljø til tynde klientbrugere.

Overvejelser

Tynde klienter kan være en effektiv og omkostningseffektiv måde at distribuere computermiljøer til en stor gruppe brugere med betydelige omkostningsbesparelser. Nogle mindre virksomheder kan dog ønske omhyggeligt at vurdere omkostningerne til den centrale server, inden de træffer en købsbeslutning. Da det håndterer mange sessioner fra flere samtidige brugere, kan processorkravene til den centrale server gøre det uforholdsmæssigt dyrt for meget små virksomheder. Når de faktureres som fremtiden for databehandling, er tynde klienter blevet populært mest i kommercielle miljøer. Fordi de tillader flere brugere at få adgang til et centralt arkiv af applikationer, dokumenter og andre data, har tynde klienter en stor appel til virksomhedernes miljøer. De har tendens til at fjerne nogle kontrol fra den lokale bruger, men gør dem mindre attraktive for avancerede hjemmebrugere. Her vil vi udforske grundlaget for tynd klientcomputering og nogle af dens fordele og ulemper.