Hvad er HTML-tekst?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historie

Hypertext Markup Language (HTML), og World Wide Web støtter det universelt til Tim Berners-Lee, en forsker for Den Europæiske Organisation for Nuclear Research. Berners-Lee krediteres med at oprette de første linjer af HTML-kode i 1989 og frigive de første grundlæggende 'sider' for at bruge sproget i 1990. Samtidig udgav Berners-Lee det første program designet til at læse denne tekst, kendt som en 'webklient' eller i mere moderne terminologi en 'webbrowser'. Som HTML-sprog modnet, flyttede sproget ud over den grundlæggende funktionalitet til at omfatte snesevis af populære webbrowsere, hundredtusindvis af servere og millioner af websider rundt om i verden.

Funktion

HTML er centreret omkring en innovativ sammenkoblingsstruktur kendt som 'hypertext' eller den kreative sammenkædning af filer, menneskelig læsbar tekst, musik og stort set alle andre elektroniske ressourcer. HTML bruger etablerede 'tags' til at angive til webbrowsere (f.eks. Microsofts Internet Explorer), hvordan man laver sider og leverer filer. Disse tags er altid omgivet af symbolerne 'u0026 lt;' og 'u0026 gt;' til deres betydning for at levere det programmerede indhold.

Måske er den mest almindelige HTML-funktion på internettet i dag 'u0026 lt; a href ='; denne funktion refererer (eller 'links') fra den viste tekst til en tilknyttet fil, webside eller funktion. Teksten som følger denne funktion er 'klikbar' (kan klikkes med en computermus) og advarer læseren om, at der er en reference til rådighed. Endelig afsluttes funktionen med et tag, der læser ' u0026 lt; / a u0026 gt; 'for at lade webbrowseren vide, at hypertekstlinket slutter og fortsætter ikke videre til næste sætning.

For et eksempel på denne funktionalitet, formoder, at en programmør ønsker at henvise brugere til en fil kaldet 'moreinformation.txt' fra en HTML-side, så læserne kan vide om 'moreinformation.txt' cument ved at give dem instrukser om at 'klikke her'. Dette program skal blot indsætte denne funktion i HTML-dokumentet ved hjælp af en hypertext markup som denne: 'Du kan få flere oplysninger, hvis du u0026 lt; a href = moreinformation.txt u0026 gt; klik her u0026 lt ; / a u0026 gt ;. I dette eksempel ses læseren, der blot siger 'Du kan få flere oplysninger, hvis du klikker her.' Ordene 'klik her' vil blive understreget og vil kunne klikkes med musen. Hvis brugeren valgte at klikke på disse ord, ville hun blive henvist til filen 'moreinformation.txt.'

Tidsramme

I betragtning af dens spredning omkring planeten er HTML faktisk et relativt ungt programmeringssprog. Opfundet næsten 30 år efter ældre sprog som COBOL og FORTRAN, betragtes HTML som en nyere programmeringsteknologi. Oprindelig opfundet i 1989 og offentliggjort i 1990 var det langsomt at fange først. Så sent som i 1993 var de fleste computerbrugere stadig ikke bekendt med HTML eller evnen til at forbinde netværksoplysninger sammen. I slutningen af ​​1990'erne var HTML imidlertid yderst produktiv, og World Wide Web-sider (sider, der blev oprettet helt i HTML) var meget almindelige. Ved slutningen af ​​2000'erne var webadgang og -brug næsten allestedsnærværende.

Effekter

Når det først blev taget i gang, blev HTML hurtigt drivkraften bag internetvækst. Efterhånden som internettet eksploderede i popularitet blandt computerbrugere - og derefter offentligheden - erhvervslivet begyndte at skifte til en operationel model, der tog højde for online-forretning. Ved at formidle information over World Wide Web lærte virksomhederne at reducere omkostningerne og øge omsætningen ved at give brugerne mulighed for at gøre alt fra at drive forretning til at shoppe for at chatte live lige fra deres stuer. Med denne udbredelse har World Wide Web skabt millioner af nye levebrød rundt om i verden inden for 15 år efter dets oprettelse.

Misforståelser

Fordi det er så produktivt, er mange internetbrugere kommet for at knytte HTML og World Wide Web som synonymt med internettet. Disse brugere har en tendens til at være uvidende om andre internetteknologier som File Transfer Protocol (FTP, en protokol til overførsel af store filer på internettet), Telnet (en måde at få fjernadgang til fjerntliggende computere), SSH (en anden, mere sikker måde at få fjernadgang til andre maskiner), USENET (en forum-lignende online samtale facilitet) og masser af andre nyttige komponenter på internettet. E-mail er faktisk en anden almindelig internetteknologi, som, selvom den lejlighedsvis krydser grænser, fungerer helt adskilt fra HTML og World Wide Web. Hypertext Markup Language, et sprog, der bruges til at forbinde sider på World Wide Web, er en grundlæggende del af World Wide Web og internettet generelt. Fælles forkortet som HTML, er dette sprog blevet et af de mest produktive og mest anerkendte programmeringssprog i verden.