Hvordan virker Telnet?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Hvad er Telnet?

Telnet er en TCP / IP-protokol, udløst af brugerkommando, som giver dig adgang til en fjerncomputer. Mens det er almindeligt at hente filer fra en fjerncomputer via FTP, går Telnet faktisk et skridt videre og giver dig mulighed for at logge på som en almindelig bruger af computeren, med adgang til alle data og programmer, der kan installeres på den computer. Telnet bruges normalt til teknisk support.

I de tidlige dage af internettet var Telnet også brugt til at forbinde med noget, der hedder et gratisnet, hvilket bare er det, det lyder som: adgang computer system. Dette var dels fordi opkaldsmodemer var så langsomt, mens Telnet arbejdede meget hurtigere. Med fremkomsten af ​​internetleverandører med høj hastighed har de fleste frie net nu lukket ned.

Sådan fungerer Telnet

Telnet bruger software, der er installeret på din computer, for at oprette forbindelse til den eksterne vært. Telnet-klienten (software) sender på din kommando en forespørgsel til Telnet-serveren (fjernhost). Serveren vil svare og spørge efter et brugernavn og adgangskode. Hvis det accepteres, etablerer Telnet-klienten en forbindelse til værten, hvilket gør din computer til en virtuel terminal og giver dig mulighed for at fuldføre adgangen til værtscomputeren.

Telnet kræver brug af et brugernavn og adgangskode, hvilket betyder, at du tidligere har oprettet en konto på den eksterne computer. I nogle tilfælde kan computere med Telnet give gæsterne mulighed for at logge på med begrænset adgang.

Har min computer Telnet?

Hvert stort computeroperativsystem, herunder Unix, Linux, Mac OS og Windows, har Telnet-funktioner og kan endda have Telnet indbygget i. For at finde ud af, åbn kommandoboksen i dit system (for Windows, det ville være 'run' funktion i Start-menuen, der åbner DOS-prompten) og indtast kommandoen: TELNET HOST, hvor HOST er navnet på den eksterne værtscomputer, som du gerne vil oprette forbindelse til.

Interessant gør Windows Vista ikke automatisk køre Telnet. For at køre Telnet på Vista skal du aktivere applikationen ved at gå til din Start-menu, klik på 'Kontrolpanel', klik på 'Programmer' og vælg 'Slå Windows-funktioner til eller fra.' Der vises en dialogboks, og du skal se Telnet-klienten opført med en kasse ved siden af ​​det. Klik på boksen for at vælge Telnet, og klik derefter på 'OK' og vent til installationen er færdig.

Når du vil afslutte Telnet-applikationen, skal du køre kommandoprompten igen på din egen computer. Forskellige operativsystemer bruger forskellige kommandoer til at afslutte, såsom QUIT, CLOSE og LOGOFF. Windows bruger LOGOFF. Hvis ingen af ​​kommandoerne virker, kan du prøve ABORT; Denne kommando tjener dog kun til at afslutte Telnet ved din ende, og af og til lade den køre på fjernværtscomputeren, så brug kun ABORT som din sidste mulighed.