Hvordan virker et FTP-program?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Introduktion

FTP er kort for File Transfer Protocol. Det er protokollen, der bruges til at overføre filer via internettet. Internettet drives af TCP / IP-protokollen, og FTP (sammen med e-mail, Telnet og HTTP) er en del af TCP / IP-pakken. Et FTP-program bruger protokollen til at overføre filer fra en klientcomputer til en servercomputer og omvendt. Ved hjælp af et klientprogram kan brugere oprette nye og manipulere eksisterende filer og mapper, der sidder på servercomputeren. I denne artikel lærer vi, hvordan FTP-klientprogrammer virker.

De to typer FTP

FTP er den eneste protokol, der fungerer i to forskellige porte; den ene er kun til kommandoer, mens den anden er til data. Nogle anser FTP en overlegen protokol over HTTP, når det kommer til at overføre store filer på grund af sine to porte. At have to havne har sine egne vanskeligheder, og derfor er der to typer FTP: Aktiv og Passiv.

Den første, der skal opfindes, er Active FTP. Det blev oprettet for at starte forbindelsen til serverens kommandoport. Derefter bruger serveren dataporten til at starte forbindelsen til klientcomputeren. Aktive FTP hævede problemer for klienter, der sidder bag en firewall. Firewalls blokerer normalt alle anmodninger fra FTP-serveren. Firewalls kan ikke dechifrere mellem en FTP-server anmodning og en anmodning fra en ubudne, hvorfor forbindelsesanmodningerne betragtes som potentielle trusler. Passiv FTP blev oprettet for at løse de problemer, der blev fremlagt af den tidligere version Med Passive er klienten ansvarlig for at igangsætte begge forbindelsesforespørgsler til og fra serveren. Serveren forbliver 'passiv' og sender ikke ud eventuelle anmodninger, der potentielt kan blokere af firewallen. Denne type FTP-fil er ikke favorit for firewall-administratorer på grund af den øgede trussel mod FTP-server sikkerhed. Serveren er optaget af at lytte til en enorm mængde porte, og brandvæsenets forsvar er svækket for at gøre bestemmelser herfor.

Tilslutning til FTP-server med et klientprogram

FTP-programmer kan logge ind på en server på en anonym eller sikret måde. For at FTP skal arbejde, kræves to computere; en på FTP-serveren og en anden på klientsiden. Når en bruger logger ind på et FTP-program på klientsiden, oprettes der en forbindelse mellem de to computere ved hjælp af passiv FTP. En aktiv forbindelse kan laves, men det skal anmodes om. Mens forbindelsen (eller sessionen) er åben, kan brugeren bruge programmet til at udføre FTP-kommandoer for at påvirke filerne, der sidder på serversiden. Afhængigt af tilladelser kan filer slettes, omdøbes eller flyttes til andre mapper. Andre kommandoer bruges til at flytte filer fra serveren (download), sende filer til serveren (upload), lave nye mapper, slette eksisterende mapper eller ændre tilladelser på filer og mapper.