Om Routere Versus Switches

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Funktion

Netværks routere fungerer på lag 3 i Open Systems Interconnection (OSI) -modellen, ellers kendt som Network Layer. Routere er intelligente enheder, der kan sende datapakker til bestemte IP-adresser (Internet Protocol). Afbrydere fungerer derimod på lag 2 eller datalaget. De undersøger data og bestemmer hvilken MAC-adresse, den skal henvende sig til.

Funktioner

Routere og switche bruger Ethernet-protokollen til at sende og modtage data. Typiske routere og switche bruger Fast Ethernet, der opererer med hastigheder på enten 10 eller 100 megabit per sekund (Mbps). Der er også gigabit routere og switche, der kan fungere med hastigheder på op til 1000 Mbps. Routere kan også have sikkerhedsfunktioner som f.eks. En indbygget firewall og adressefiltreringsfunktioner. Afbrydere har mange funktioner til fælles med både broer og nav. Som en bro sender en switch data til fysiske MAC-adresser. Som hub har det mange porte til tilslutning af computere til netværket.

Typer

Både routere og switche kommer i trådløse og kablede versioner. De fleste trådløse routere kan også bruges til at oprette et kablet netværk. Der er også enheder på markedet, der fungerer både som en router og en switch. Nogle nye switchmodeller kan fungere på netværkslag eller lag 3 i OSI-modellen. Disse kaldes nogle gange som lag 3 eller IP-switche.

Overvejelser

De fleste lokalnetværk (LAN) har brug for en router og flere adgangspunkter. Da mange routere kan fungere som en switch, er det nok ikke nødvendigt at tilføje en ekstra switch til de fleste hjemmenetværk. Afbrydere er kun nødvendige, hvis der er trafikafbrydelser i netværket. IP-switche kan også være meget dyre og har sandsynligvis ingen anvendelse i små hjemmenetværker. For et typisk lille LAN vil en gigabit-router tilbyde høje hastigheder til en bedre pris end at tilføje en netværksafbryder.

Fordele

Netværks routere kan tilslutte forskellige netværk. Til hjemmebrug bruges routere ofte til at forbinde et LAN til internettet og til at dele en bredbåndsinternetforbindelse med andre computere. Afbrydere er ude af stand til dette. Afbrydere kan dog have 16 porte eller mere til at forbinde flere computere til et LAN. Afbrydere er også betydeligt hurtigere end routere. Både routere og switche bruges i Ethernet lokalnetværk. Disse to netværksenheder fungerer imidlertid på meget forskellige måder. Uanset om du har brug for en router, en switch eller begge, afhænger af størrelsen af ​​dit netværk og mængden af ​​trafik, den skal behandle dagligt.