Hvad bruges en router til?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Hvad er en router?

En router er en type computerudstyr, der bruges til at styre datatransmissioner fra et computersystem til et andet. Størrelsen og mulighederne for en given router kan variere meget fra en router til en anden. Niveauet af kompleksitet af hver router kan også variere uhyre. For eksempel kan nogle edb-systemer fungere som deres egen router, mens der findes andre typer routere, massive i skala, der faktisk er ekstremt komplekse computersystemer i sig selv.

Er der forskellige typer routere?

Der er mange forskellige typer routere, men kun to hovedkategorier. De to hovedtyper af routere er kablede routere og trådløse routere. Kablet routere, der har eksisteret længere, bruger dataoverførende kabel af en eller anden art til at transmittere data langs netværket. Fælles eksempler på kabeltyper, der anvendes af kablede routere, omfatter USB-kabel og ethernet-kabel. Trådløse routere bruger derimod trådløs teknologi til at transmittere dataene på tværs af netværket. Trådløse routere kan bruge WiFi-teknologi eller Bluetooth-teknologi til at transmittere dataene.

Hvad anvendes routere til?

For at etablere et computernetværk med flere forskellige computersystemer, skal en router bruges. Routeren virker næsten som et trafiklys ved et travlt kryds. Alle data, der sendes langs netværket, fra computersystem til computersystem, er rettet ind i routeren og derefter overført til dets eventuelle destination. Routere tillader også, at signalet fra en kilde sendes videre til mange forskellige computersystemer. For eksempel kan en router, der er forbundet til en bredbåndsinternetforbindelse, forbinde mange forskellige computere til internettet. Uden en router vil bredbåndsforbindelsen dog kun være i stand til at forbinde en computer.