Hvad er et LAN?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Typer

Der er to typer lokalnetværk. Kablede LAN'er forbinder to eller flere computere sammen med Ethernet-kabel. Trådløse netværk forbinder computeren med radio. Typer af trådløse LAN-forbindelser omfatter trådløse 'B', 'G' og 'N.' Af disse er trådløs 'N' den mest avancerede. Det er også bagudkompatibelt med trådløst 'B' og 'G.'

Funktion

Et LAN kræver en netværksrouter og adgangspunkter. Routeren skal installeres på den primære computer, der er forbundet til internettet. Et Ethernet-netværkskort skal også installeres på hver tilsluttet computer. LAN'er bruges typisk til at dele en højhastigheds-DSL- eller kabel-internetforbindelse. Andre computere på netværket kan få adgang til filer og mapper, der er markeret som delt under netværksopsætningen. Hver computer kan også udskrive dokumenter, uanset om den er tilsluttet direkte til printeren eller ej. Men for at disse funktioner skal fungere, skal du aktivere fil- og printerdeling under netværksopsætningen.

Funktioner

Mange routere har en Ethernet-forbindelse til den primære computer på netværket, samt fire forbindelser til andre computere. Trådløse routere har ofte to eller tre antenner og kan bruges til at oprette et kablet netværk. Mange routere har også sikkerhed og lagringsfunktioner. F.eks. har nogle en USB-forbindelse bagtil, hvor der kan indsættes et flashdrev. Trådløse adgangspunkter kan have et USB-stik eller en adapter, der gør det muligt for brugeren at omgå Ethernet-netværkskortet.

Fordele

Trådløse LAN-forbindelser giver større sikkerhed end trådløs. Men trådløse forbindelser er nemmere at installere og vedligeholde. Der er ikke behov for at bore huller i vægge eller køre kabel. Trådløse 'N' routere med sikkerheds- og lagringsfunktioner er generelt de bedste nes at købe. De tilbyder de hurtigste forbindelser og vil ikke nå et forældelsespunkt så snart som de med trådløse 'B' eller 'G' standarder.

Overvejelser

Hvis du bruger et trådløst netværk, kan personer, der ikke er autoriserede For at få adgang til dit netværk kan det være muligt at logge på og få adgang til dine filer. Derfor skal du ændre standard brugernavn og adgangskode, når du opretter din router. Sørg for at bruge et stærkt og sikkert kodeord, der er længere end 8 tegn og som indeholder både bogstaver og tal.

Historie

Det første LAN blev brugt på Xerox Palo Alto Research Center (PARC) i 1973. Det blev brugt sammen med deres Alto computer, som blev designet af Xerox til forskningsformål . I 1979 hjalp Xerox ingeniør Robert Metcalfe med at udvikle den Ethernet-protokol, som vi bruger i netværk i dag. LAN står for Local Area Network. LAN'er bruges både i hjem og på kontorer for at forbinde to eller flere computere sammen. De er vant til at dele en bredbåndsinternetforbindelse samt dele filer og printere. Et LAN skal normalt være begrænset i en enkelt bygning.