Hvordan fungerer computernetværk?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Introduktion

Computernetværk driver rent faktisk denne verden, vi lever i. Fra banker, skoler til virksomheder er stort set alle systemer eller processer i dagens verden påvirket eller drives af et computernetværk.

Computernetværk kan konfigureres til at imødekomme de krav, som en virksomhed eller organisation måtte have brug for. I dag s netværk organiserer og styrer information til mennesker i alle samfundslag. Hvordan de gør dette, er emnet i denne artikel.

Fakta Et computernetværk består typisk af en server eller klientarbejdsstation, et operativsystem (som Windows NT), en slags kabling og en netværkskort (NIC). Netværksinterfacekortet - også kendt som et ekspansionskort - er det, der gør det muligt for computeren at indgå i et netværk af andre computere. Den indeholder de kommunikationskredsløb, der er nødvendige for, at computeren kan fungere på et netværk.

Når de er tilsluttet et netværk, kan computere dele og udveksle information samt ressourcer. For de fleste små virksomheder er der en eller flere servercomputere, der koordinerer netværkets aktiviteter. Nogle servere kræver en bestemt type operativsystem, selvom de større servere typisk kan fungere med de fleste operativsystemer.

Typer af

Der er tre primære typer af computernetværk.

Peer-to-peer-netværk kræver ikke nødvendigvis en servercomputer. I stedet tjener hver computer eller station et andet formål med nogle 'server' -data, mens andre modtager data. Ofte oprettes et lokalnetværk (LAN) som peer-to-peer. Disse er små netværk, som du ville oprette i dit hjem eller i en mindre virksomhed.
Klientserver-netværk består af en computer, der fungerer som hovedinformationsnav. Den sender og modtager information til andre computere (klienter) i netværket. Servere fungerer som lagringsområder for filer og databaser og er udstyret med større diskdrev, mere hukommelseskapacitet og mere kraftfulde centrale processorer end klientstationerne. Disse er store netværk, men kan også fungere som LAN.
Bredt netværk (WAN) består af computere spredt over et stort geografisk område. Internettet er et WAN, der består af mindre lokalnetværk. Det udstyr, der er nødvendigt for at køre et bredt område netværk, er omfattende og dyrt.

Funktion

Dagens computernetværk transmitterer via enten kabel eller trådløse forbindelser. Kabeloverførsler løber langs kabel- eller fiberoptiske ledninger, mens trådløse transmissioner Brug radio- og / eller mikrofrekvensfrekvenser. Trådløse netværk er de mest populære. Selvom kabelnetværker har fysiske begrænsninger med hensyn til tilslutning af kabler og faste områder, er de mere stabile og pålidelige overordnet. Trådløse netværk er mere tilbøjelige til radiointerferenser, interferens fra andre trådløse enheder og fysiske hindringer som bygninger eller vægge kan forstyrre deres signal.

Funktioner

Computernetværk følger alle bestemte kommunikationsregler, når de sender information frem og tilbage. kaldes netværksprotokoller. Oplysninger sendes i bundter eller i pakkeform. Forskellige netværksprotokoller udnytter specifikke pakketransmissioner eller pakkekobling.

Netværksprotokoller indeholder også de midler, hvormed computere kan identificere hinanden på et netværk. Størrelsen og formålet med netværket bestemmer, hvilken type netværksprotokol der anvendes.

Netværksprotokoller bruges af servere såvel som de computere, de håndterer. Visse softwareprogrammer, som f.eks. Webbrowsere, er designet til at rumme disse protokoller.