Sådan bruges en netværksrouter

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Slut netværksrouteren til computere og internetforbindelsen. Der er typisk en gruppe på fem eller flere Ethernet-porte på bagsiden af ​​routeren. En port, der er adskilt fra de andre, er kendt som WAN-porten eller et bredt netværk af netværksporte. Slut et Ethernet-kabel fra denne port til bredbåndsinternetmodemet. Tilslut derefter hver netværkscomputer til en af ​​de resterende Ethernet-porte. Hvis routeren er af den trådløse sort, behøver alle computere, der har trådløse adaptere, ikke forbindelse til et Ethernet-kabel. Tænd routeren.

2.

Se routerens brugervejledning for at lære at få adgang til sit online konfigurationsprogram. Typisk indtastes en webadresse som 'http://192.168.1.1' i adresselinjen på routeren fra webbrowseren på en Ethernet-tilsluttet computer. Den numeriske del af adressen skal erstattes med routerens standard IP-adresse. Routeren vil derefter bede om standard administratornavn og adgangskode. Indtast disse oplysninger som anvist i manualen. En side med en gruppe af indstillinger vises. En række faner eller links giver dig mulighed for at ændre sider og finde yderligere indstillinger. Navne på fanerne, og hvad der er indeholdt i hver, vil variere fra router til router, men det skal være relativt nemt at finde de indstillinger, der skal ændres.

3.

Konfigurer, hvordan computere på netværket skal behandles. Dette kan normalt gøres fra hovedsiden. Der kan vælges enten statisk eller dynamisk adressering. Dynamisk adressering er lettere at konfigurere, og tillader yderligere computere at blive tilføjet til netværket uden at skulle konfigurere routeren. Med dynamisk adressering kan du typisk forlade standardindstillingerne. Hvis der vælges statisk adressering, skal du vælge en anden IP-adresse for hver computer. Statisk IP-adressering er dog mere pålidelig, fordi en bestemt computers adresse aldrig ændres, hvilket gør det lettere at konfigurere bestemte programmer, der er afhængige af IP-adresser.

4.

Aktivér firewallen, hvis det ønskes, ved at vælge sikkerhedsfanen. En firewall beskytter netværket mod angreb på internettet. Mens hver computer skal have en egen firewall installeret, vil det være muligt at tilføje et ekstra beskyttelseslag til at aktivere routerens firewall. I de fleste tilfælde vil standardmulighederne for firewallen være tilstrækkelige.

5.

Konfigurer portvideresendelse, også kendt som NAT-oversættelse (Network Address Translation), hvis du har spil, peer-to-peer-software eller andre programmer, der kræver mindre begrænset adgang til internettet. Fanen skal markeres u0026 # x201C; Port Forwarding u0026 # x201D; eller u0026 # x201C; NAT. u0026 # x201D; Du skal kende IP-adressen på den maskine, som porten skal videresendes til, og du skal vide, hvilken port der skal åbnes, samt den kommunikationsprotokol, den skal bruge. Se ansøgningens dokumentation for disse oplysninger.

6.

Konfigurer de trådløse indstillinger, hvis routeren er af det trådløse sortiment. Du skal indstille SSID-netværksnavnet, den trådløse radiokanal, og du bør også aktivere trådløs kryptering for at beskytte dit netværk.

7.

Skift standard administratornavn og kodeord af routeren. Dette vil gøre det sværere for ubudne at få kontrol over routeren. Der er mange andre mindre indstillinger, der kan justeres i netværksrouteren, og de varierer fra mærke til mærke og model til model. Se routerens dokumentation for at få flere oplysninger om bestemte indstillinger.

En router tjener mange formål inden for det typiske netværk. Det giver alle computere på netværket mulighed for at kommunikere med hinanden for at overføre filer, dele printere og udføre andre opgaver. En netværksrouter tillader også, at en enkelt internetforbindelse deles mellem flere computere. Endelig beskytter den det lokale netværk fra andre på internettet, som muligvis har fjenkelige formål i tankerne. Heldigvis er dagens netværkskanaler blevet meget nemmere at bruge, selv for dem, der er rimeligt nye til netværk.