Sådan laver du en webside

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Hvis du laver din webside offline, skal du gøre det i et tekstredigerings- eller tekstbehandlingsdokument. Sørg for, at når du gemmer dit dokument, gemmes det som en tekst u0026 quot ;, u0026 plain text u0026 quot; eller 'kun tekst' dokument. Eller det bliver ikke læst korrekt af en webbrowser. Når du har lavet dine sider, skal du kontakte din internetudbyder for at få anvisninger om at uploade dem til din server.

2.

Hvis du har en UNIX-konto, kan du lave din webside (r) online. Du bliver nødt til at få et program, der vil få adgang til din UNIX-konto. De er Telnet til Mac eller EWAN til Windows 95/98. Nu når du har adgang til din konto, kan du oprette en ny mappe kaldet 'public\_html'. Du vil gøre dette ved at skrive kommandoen: mkdir public\_html. Efter dette trin skal du gå tilbage og ændre din mappe til public\_html.

3.

Hvis du vil, kan du lave andre mapper en for hver af de websider, du har lavet , og også en for alle de grafik, du har. Du skal bare gentage de samme trin som ovenfor for at gøre dette.

4.

Næste skal du have et filnavn til din side (dette er ikke titlen, men hvad vil der være webadressen). Et populært filnavn for en hovedside er 'indeks'. Når du har besluttet dette, skal du tilføje '.html' til slutningen af ​​det og derefter skrive: pico index.html.

5.

Men brug din sides filnavn, i stedet for denne. Følg indekset for at afgøre, hvad du skal lægge på din side, og hvordan du gør det. Når du har startet dette, skal du afslutte din side. Gør dette ved at trykke på kontrol-x, og skriv derefter chmod 744 index.html.

6.

Men gør kun dette med filnavnet på din side. Du skal kun gøre dette første gang, at du forlader din webside. Denne kommando forhindrer en anden i at slette din side. Og vær også opmærksom på, at du bliver nødt til at gøre det igen i fremtiden til enhver anden side (r), du laver. Så kig op din side på WWW. Lad os antage, at din server er 'www.domæne.com', og at dit brugernavn er 'brugernavn' og at navnet på din side er 'index.html'. Derefter vil din webadresse normalt være: http://www.domain.com/~username/index.html. Men husk, at du stadig skal kontakte din internetudbyder for din webadresse.

7.

Når du har lavet separate mapper til sider og grafik, skal du også medtage det i webadressen. Antag at du laver en mappe til alle dine websider og kalder det 'Sider'. Din nye webadresse bliver så : http://www.domain.com/~username/Pages/index.html.

Der er 2 måder at lave en webside på. En måde er at gøre siden (e) offline, og derefter uploade dem til din (ISP) internetudbyder. Den anden er at gøre din webside online ved hjælp af et Telnet-program ved at få adgang til din UNIX-konto, hvis du har en.