Sådan fortæller du, om dine oplysninger er sikre på internettet

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Alle hjemmesider starter med 'http', dette er standarden, det kan findes på adressefeltet i webbrowseren. Disse websteder garanterer ikke beskyttelse af dine oplysninger. Men hvis der er en 's' (hvilket betyder sikkert) efter 'http', hvilket betyder 'https' så garanterer de dine oplysninger.

2.

Hvis du ser et 's' efter et 'p' er ikke nok til at overbevise dig, der er en anden måde. Enten på adresselinjen eller nederst i browseren skal der være et billede af en lås. Selv om den har en rød linje gennem, som den i billedet, betyder det stadig, at den er sikker.
Men der er en forskel. Hvis der er en lås uden skråstreg på den, betyder det, at den er sikker fra det øjeblik du trykker på send-knappen, hvilket betyder, at den er krypteret. Hvis der er en lås med en skråstreg på den, betyder det at den er sikret på en sikker server, men mens den sendes til serveren, kan nogen stadig stjæle disse oplysninger.

3.

Hvis du stadig er bekymret, er der en anden ting, du kan tjekke for. Når man klikker på låsen, skal et vindue komme op. Dette har alle de oplysninger om, hvorvidt webstedet er krypteret eller ej. Det har også navnet på firmaet fra hvem webstedet købte sikkerhed fra, f.eks. VeriSign.

Tips og advarsler

  • Læs altid vinduet dukker op, når du klikker på låsen. Dette lader dig også vide, om hjemmesiden er legitim og ikke noget fupnummer.
  • Bare fordi et syn kan vise VeriSigns logo, er det måske ikke et legitimt websted. Følg disse enkle trin for at sikre din sikkerhed.
  • Det er en skræmmende ting at placere alle dine private oplysninger på et websted og ikke vide, hvor det går. Skal det være sikkert? Er der nogen der vil finde den og bruge den? Offentligheden er uinformeret om, hvordan man kontrollerer, om websteder er sikre eller ej. Heldigvis er det ikke så svært. Jeg vil vise nogle hurtige enkle trin, der vil sætte dig i fred.