Sådan opbygger du en filserver

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Bestem antallet af brugere, der vil få adgang til serveren samtidig. Hvis svaret er 10 eller færre, kan filserveren bygges med meget beskeden hardware. Hvis mere end 10 brugere skal have adgang til serveren på en sammenhængende måde, overveje at bruge en hurtigere computer med mere RAM for større ydeevne.

2.

Vælg et operativsystem til serveren. Dette er ofte et spørgsmål om præference eller komfortniveau. Linux eller andre gratis Unix-baserede operativsystemer vil køre på beskeden hardware med høj ydeevne, hvis en grafisk brugergrænseflade ikke er installeret.

3.

Vælg en harddisk med kapacitet til del dine filer. De typer af filer, der deles, bestemmer størrelsen på harddisken, du har brug for. Hvis de fleste af de filer, der skal vises, er tekst, tekstbehandlingsfiler eller regneark, er en harddisk på 60 eller 80 gigabyte tilstrækkelig, da disse typer filer er relativt små. Men hvis du planlægger at dele musik, videoer eller store databasefiler, skal du vælge en disk, der har flere hundrede gigabyte kapacitet.

4.

Køb en ny eller brugt pc eller bygg din egen. Lavpris, budget-pc'er fra nogen af ​​de store detailhandlere vil opfylde hardwarekravene for de fleste små Linux- eller Windows-baserede fildelingsprogrammer. Hvis du bruger Linux eller en ældre version af Windows til en mindre server, kan du bruge en ældre reservedele, eller du kan få en brugte hånd ganske billigt. Det eneste absolut nødvendige krav til, at en filservermaskine skal opfylde, er et Ethernet-kort, der kan oprette forbindelse til dit hjem- eller kontornetværk.

5.

Installer ekstra RAM, hvis det er nødvendigt. Mindre filservere vil komme forbi med 256 megabyte RAM, mens højere præstationscomputere skal bruge 512 megabyte eller mere. Jo flere brugere, jo mere RAM skal du bruge.

6.

Installer operativsystemet og aktiver fildelingsfunktionerne. Hvis du bruger Linux til en server, der deler filer med Windows-computere, skal du installere Samba-serverpakken på serveren (se Ressourcer nedenfor). Hvis du bruger Windows på serveren, skal du tænde fil og udskrive deling via de administrative værktøjer eller kontrolpanelet.

Tips og advarsler

  • Hvis du ikke har erfaring med Linux eller ikke ønsker at lære et nyt operativsystem, har alle de moderne versioner af Windows mulighed for at dele filer på et netværk. Windows baserede filservere vil dog kræve hurtigere hardware, hvis mere end et par computere får adgang til systemet ad gangen.
  • Hvis du køber eller bygger en højtydende server til et større netværk, skal du overveje ved hjælp af en RAID-controller og en række harddiske. RAID giver højere ydelse, kapacitet og redundans for beskyttelse mod tab af data.
  • Hvis du deler data mellem flere computere i dit hjem eller kontor, kan du overveje at bruge en filserver. En filserver er simpelthen en computer, der er tilsluttet et netværk og har de filer, som andre computere på netværket har adgang til og bruger. Dyre, højtydende filservere er tilgængelige ved hjælp af specialiseret hardware. For et hjem eller lille kontor netværk kan en filserver imidlertid bygges med standard, tilgængelig hardware og software til en meget overkommelig pris.